• Načítám...
>

Milostivé léto je v půlce, mezi Pražany je 194 tisíc exekucí

  • 13. prosince 2021,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Milostivé léto. Novela zákona, která umožňuje těm dlužníkům, kteří mají závazky vůči státním organizacím, zaplatit pouze jistinu a k tomu poplatek exekutorovi. Velké části občanů by splacení jistiny ušetřilo i stovky tisíc, které tvoří třeba úroky. Jak se za první dva měsíce projekt chytl mezi občany? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Penále, poplatky či úroky. Částky, které často mnohonásobně převyšují původní dluh. Dlužníci, kteří s vysokými poplatky bojují, mají ještě dva měsíce ojedinělou možnost splatit své dluhy vůči veřejnoprávním subjektům v hodnotě původního dluhu. Tedy bez veškerých dalších poplatků. Jediné, co je potřeba uhradit, je 908 korun jako poplatek exekutorovi.

"V současnosti největší počet dluhů je u Dopravního podniku. Počet dlužníků nebo probíhajících exekucí je 173 tisíc. Další velikou oblastí jsou exekuce, které se vztahují k vymáhání nájemného, jak nájemného z bytu nebo z nebytových prostor. V současnosti evidujeme téměř 2000 dlužníků se základním dluhem jistinou ve výši 128 milionů korun. Tak bych ráda, i vaším prostřednictvím a budeme to dělat i v rámci informační kampaně, informovala dlužníky, kteří dluží na nájemném v Praze a mají nějakou správcovskou firmu, aby se na tu správcovskou firmu obrátili," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy. 

Právě i prostřednictvím kampaně se hlavní město snaží upozornit na možnosti Milostivého léta.  V Praze je v současnosti jen u akciových společností hlášeno 182 256 exekucí.

"Pokud jde o příspěvkové organizace, je tam například i Správa pražských hřbitovů, kde je 14 exekucí, tak tam je dohromady 6 527 exekucí a u odborů, které spadají pod Magistrát, jak již bylo řečeno paní radní, jsou zejména Odbor daní a poplatků a nebo Odbor hospodářský, který řeší to nájemné, tak tam je 5658 exekucí. V součtu jsme někde kolem 193 - 194 tisíc exekucí, které mohou být v Praze vyřešené prostřednictvím Milostivého léta," řekl Patrik Nacher, poslanec a zastupitel hl. m. Prahy.

Výhody v Milostivém létě spatřují i samotné instituce.

"Není to jen pozitivum pro dlužníky, kteří se zbaví svého letitého dluhu, ale je to pozitivum i pro věřitele, kteří často od těch dlužníků v posledních letech nedostávají ani korunu a tím Milostivým létem se jim vrátí aspoň ta jistina," řekl Patrik Nacher. 

Nezapomeňte, že lhůta Milostivého léta končí 28. ledna. Do tohoto dne musí být veškeré dluhy splaceny. Dlužníci se mohou obrátit na speciální dluhovou linku 800 100 000, na Dluhovou poradnu organizace Člověk v tísni nebo na webové stránky milostiveleto.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu