• Načítám...
>

Praha bude monitorovat emise automobilů v provozu

  • 1. ledna 2022,
  • 11:33,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Pražští radní odsouhlasili vítěze výběrového řízení pro vývoj zařízení k detekci vozidel s nadměrnými emisemi částic. Hlavní město bude tato zařízení využívat k vyhledávání vozidel s nefunkčním filtrem pevných částic. Současně ale také metropole získá lepší představu o výskytu těchto vozidel v provozu.

Reklama

Pražští radní vybrali zhotovitele pro vývoj měřících zařízení, která budou monitorovat emise automobilů v provozu. Zařízení tak budou sloužit k vyhledávání vozidel s nefunkčním filtrem pevných částic.

"Jedná se o projekt výzkumný, kdy na jeho konci má vzniknout konkrétní produkt, který bude certifikovaný akreditovanou laboratoří. Ten produkt má poskytovat měření v provozu a detekovat auta, která mají poškozený filtr pevných částic nebo přímo odmontovaný," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Ve výběrovém řízení zvítězila společnost České radiokomunikace s nabídkovou cenou přibližně 40 milionů korun bez DPH. Vývoj bude financován z Operačního programu Praha – Pól růstu. Zařízení by měla vzniknout ve třech verzích – stacionární, mobilní a přenosné a umožní bezkontaktně kontrolovat projíždějící vozidla přímo v provozu. Nový způsob měření bude tedy mnohem efektivnější než ten stávající.

"My jsme před dvěma lety nakoupili zařízení, které je schopné v terénu změřit ty emise, ale musíme to auto zastavit a provést to měření na místě. To auto je nějakým způsobem pouze vytipované dopravní policií," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podle odhadů dopravní policie má poškozený nebo odmontovaný filtr pevných částic asi každé čtrnácté auto. Díky zařízením získá metropole lepší představu o výskytu těchto vozidel v provozu. Výsledky následně pomohou při návrhu nové legislativy pro řešení této problematiky. Zařízení by měla být dokončena na podzim roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu