• Načítám...
>

Výstava Kniha a závoj připomíná svatou Ludmilu

  • 4. ledna 2022,
  • 8:32,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Loni uplynulo jedenáct set let od mučednické smrti, nejstarší světice českých zemí, sv. Ludmily. Kým vlastně byla? Výstava, s poetickým názvem Kniha a závoj, nemá ambice shrnout komplexně sv. Ludmilu. Tak učinili další kolegové v jiných výstavních a tištěných počinech. Tato výstava sleduje svatou Ludmilu v rukopisných a tištěných originálech z fondů Národní knihovny.

Reklama

Originální knihy, rukopisy a hlavně dlouho nevystavované kusy. Tím vším láká výstava v Galerii Klementinum.

"Národní knihovna České republiky ve spolupráci s řadou partnerských institucí se rozhodla, že na přelomu roku 2021 a 2022 připraví výstavu s tématikou kněžny svaté Ludmily, která má za svůj cíl důstojně uzavřít letošní oslavy tisíce a sto let od jejího tragického úmrtí. Trvá od třináctého prosince 2021 do konce ledna 2022 a všichni návštěvníci se během této výstavy mohou seznámit nejen s řadou originálních dokumentů z bohatých sbírek Národní knihovny, ale také s řadou doprovodných informací, které si mohou přečíst na řadě panelů, které jsou v tomto prostoru umístěny," uvedl Tomáš Foltýn, generální ředitel Národní knihovny ČR.

"Je to jedenáct set let od její smrti, které tedy uběhly a za tu dobu se v písemné kultuře projevuje její kult, její role patronky českých zemí. Tady například vidíme doklady toho nejstaršího kultu, který vznikal v okruhu svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Jsou to dokumenty ilustrující různé modlitby a hymny vážící se k úctě ke svaté Ludmile," konkretizoval Tomáš Klimek, ředitel historických a hudebních fondů Národní knihovny ČR.

Samotná výstava trvá až do konce ledna. Na tři lednové dny si ale Národní knihovna připravila něco opravdu speciálního. 

"Nedílnou součástí výstavy Kniha a závoj bude, v rozmezí čtrnáctého až šestnáctého ledna, mimořádná výstava dvou nejvzácnějších artefaktů ze sbírek Národní knihovny České republiky. Půjde o zlomek Dalimilovy kroniky,  Velislavovu bibli, které si budou moci všichni zájemci prohlédnout zde, v těchto čarokrásných prostorách Zrcadlové kaple Klementina," upozornil Tomáš Foltýn, generální ředitel Národní knihovny ČR.

"Jak Pařížský zlomek Dalimilovy kroniky, tak Velislavova bible, svojí unikátní výzdobou výborně ilustrují stoupající význam Ludmily na kultu v průběhu čtrnáctého století. Tehdy byla Ludmila a její odkaz podporována samotným císařem Karlem IV. A tomu také odpovídá kvalita dokumentů, které máme ve svých sbírkách," doplnil Tomáš Klimek, ředitel historických a hudebních fondů Národní knihovny ČR.

Výstava cílí nejen na poučenou část společnosti, ale i na širokou veřejnost. Myslelo se i na ty nejmenší a pro ně je zde přichystán dětský koutek. Vstup na obě části výstavy je zdarma. Pro zájemce o hlubší bádání je celá výstava k dispozici i v digitální verzi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu