• Načítám...
>

Praha sníží ekologické a uhlíkové stopy

  • 9. února 2022,
  • 10:39,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Hlavní město učinilo důležitý krok k přechodu na cirkulární ekonomiku. Pražští zastupitelé schválili zásadní dokument - Strategii hl. m. Prahy pro přechod na cirkulární ekonomiku, kterým se česká metropole hlásí k průběžnému snižování ekologické a uhlíkové stopy.

Reklama

Pražští zastupitelé schválili zásadní dokument - Strategii hl. m. Prahy pro přechod na cirkulární ekonomiku. Ta představuje nový přístup k zacházení se surovinami, materiály a výrobky. Strategie Prahy obsahuje různé tématické cíle a návrhy opatření. 

"Je to takové oběhové hospodářství, které představuje nový přístup, jak zacházet se surovinami, materiály a výrobky. Místo způsobu, kdy se suroviny vytěží, zpracují, využijí a zahodí, tak klade důraz na prevenci vzniku odpadu a co nejdelší využívání surovin a výrobků v oběhu. Díky němu tak dojde k výraznému snížení spotřeby primárních surovin, produkce odpadů a snížení emisí skleníkových plynů v hlavních městě," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Princip oběhového hospodářství chce hlavní město zavést hlavně v oblasti stavebnictví, nakládání s odpady, vodou či potravinami. Zároveň je to prý podle náměstka Hlubučka příležitost pro vznik nových pracovních míst v Praze. 

"Takovými příklady může být třeba bioplynová stanice, kterou připravujeme společně s Pražskými službami, která představuje takovou koncovou technologii pro využívání biologicky rozložitelného odpadu nevhodného pro kompostování, kde předpokládáme roční kapacitu až 50 tisíc tun a nebo dalším projektem může být kupříkladu záměr vybudovat kapacitu pro úpravu škváry, aby až 60 tisíc tun tohoto materiálu, který odvážíme na skládku, který máme zbytkový ze spalovny, jsme využili ve stavebnictví, ale ještě předtím jsme z té škváry vytáhli třeba kovy, nekovy a další materiál," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Strategie navazuje na Klimatický plán Prahy do roku 2030 a směřuje k uhlíkové neutralitě. Té by chtěla Praha docílit v roce 2050. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu