• Načítám...
>

V Praze se stále zvyšuje podíl cyklistů v dopravě

  • 28. března 2022,
  • 12:04,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Praze cestuje na kole či podobnými prostředky stále více lidí. Počet cyklistů se od roku 2019 výrazně zvýšil, a to přibližně o 73 %. Praha proto plánuje další rozšiřování cyklostezek a páteřních cyklotras mimo jiné spojujících hlavní město a Středočeský kraj.

Reklama

Praha plánuje další rozšiřování cyklostezek a páteřních cyklotras. Reaguje tak na zvyšující se počet cyklistů v pražské dopravě. 

"Za poslední dva roky zažívá cyklistická doprava boom, navýšil se počet cyklistů až na dvojnásobek, jsou to cyklisté, kteří se denně dopravují do práce, do školy, za službami, ale zároveň jsou to i lidé, kteří využívají cyklistiku k rekreaci, ke sportu a ta nejkvalitnější infrastruktura jsou pro ně oddělené cyklostezky, které jsou separátní od automobilového provozu, což je nejbezpečnější," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Počet cyklistů v Praze se od roku 2019 zvýšil přibližně o 73 % s tím, že každý druhý dospělý člověk vyjede na kole aspoň jednou za měsíc. Cyklistickou dopravu v Praze zcela nevyužívá pouze třetina obyvatel. Hlavní město s rozšiřováním cyklostezek a cyklotras počítá už v letošním roce.

"Každým rokem se pohybuje podpora pěší a cyklistické dopravy v řádech sta milionů korun a tak to bude i letos. Budeme opravovat cyklostezku na Rohanském ostrově, podél ulice Povltavská budeme rozšiřovat cyklostezku od Vyšehradského tunelu směrem do Podolí a nebo budeme budovat samostatnou stezku pod Mánesovým mostem u Klárova," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zvyšujícímu se počtu cyklistů v Praze napomáhá i rostoucí používání elektrokol a elektrokoloběžek. Podle občanů jsou hlavními důvody využívání cyklistické dopravy zábava, udržování kondice nebo podpora zdraví. Přibližně polovina cyklistů mezi důvody uvádí i pomoc životnímu prostředí ve městě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu