• Načítám...
>

Dominanta Václavského náměstí skrývá mnoho zajímavostí

  • 7. dubna 2022,
  • 15:59,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Jedno z nejslavnějších pražských sousoší­ je dílem Josefa Václava Myslbeka. Jedná se samozřejmě o bronzovou jezdeckou sochu knížete Václava, kterou obklopují sochy čtyř českých světců - sv. Ludmily, sv. Prokopa, sv. Anežky a sv. Vojtěcha. S Davidem Černým, autorem knihy Skrytá tajemství Prahy, jsme si povídali o největších zajímavostech, které se pražské dominanty týkají.

Reklama

Jedním z nejslavnějších pražských sochařských děl je bezesporu pomník sv. Václava na Václavském náměstí. Jedná se o jezdeckou sochu knížete Václava, kterého obklopují sochy čtyř českých světců. O zajímavostech, které se k turisty i Pražany velmi oblíbenému pomníku vážou, jsme si povídali s Davidem Černým, autorem knihy Skrytá tajemství Prahy. Sousoší je dílem českého sochaře Josefa Václava Myslbeka a každého diváka bezpochyby na první pohled oslní propracovanost mohutné sochy koně. Modelem byl vojenský hřebec Ardo. Myslbek se snažil sochu vytvořit velmi realisticky, proto s ním kůň Ardo trávil dlouhý čas přímo v sochařově ateliéru. 

"On ho velmi podrobně sledoval, dokonce se psalo, že se nechává překračovat, aby mohl zachytit ty detaily toho propínání svalu koně v chůzi, krevní řečiště toho koně, vidíte, že tam jsou třeba zobrazeny právě i žíly toho koně a tak dále. Ten pohled zespoda byl důležitý, protože Myslbek počítal s tím, že se na tu sochu budou lidé dívat nejen z dálky, ale že mohou jít až k ní, to znamená, že uvidí toho koně zespoda," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Další zajímavosti si může pečlivý pozorovatel všimnout na zadní straně pomníku. Socha koně má totiž ocas svázaný do uzlu.

"Když vedli toho koně za Myslbekem, tak ho vyčistili, vyhřebelcovali a protože ho vedli přes blátivý dvůr, tak mu ten štolba zavázal ocas do uzlu, aby si ho neurousal a zapomněli mu ten ocas rozvázat, takže ho Myslbek takto vysochal. Takže tady ten náš koníček má pěkný uzel, ale oni mu statečně říkali, že to tak být nemá, ale jemu se ten uzel tak líbil, že proto tady máme zauzlované žíně od koníka," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Svatého Václava na koni doplňují sochy čtyř českých světců. 

"Vlevo je babička sv. Václava sv. Ludmila, vpravo je sv. Prokop, který má tvář sochaře Myslbeka, který měl původně stát vzadu a vepředu měl stát sv. Vojtěch, který má tvář kardinála Schönborna, což byl tehdejší pražský arcibiskup a také člen komise, která schvalovala tu podobu. Říká se, že ty sochy byly vyměněné, protože ten sv. Vojtěch nemá jednu nohu a komise říkala, že to není důstojné a že ho schovají dozadu, ale možná je to také proto, aby se ta tvář Myslbeka dostala dopředu a Schönbornova dozadu. To už se asi dnes nedozvíme," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Čtveřici doplňuje socha sv. Anežky České. Sousoší bylo slavnostně odhaleno veřejnosti v roce 1913 a dnes je Národní kulturní památkou, na kterou může být český národ právem hrdý. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu