• Načítám...
>

Planetárium Praha se má dočkat nového projekčního systému

  • 7. června 2022,
  • 15:41,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Rada hlavního města schválila pořízení nového projekčního systému pro Planetárium Praha. Hlavní město by mělo za nový systém zaplatit 250 milionů korun. Pořízení nové technologie bude dále schvalováno na jednání pražského zastupitelstva.

Reklama

Pražské Planetárium by se mělo dočkat nového projekčního systému. Rozhodli o tom pražští radní. Technologie stávajícího projektoru je zastaralá a na konci své životnosti. Pořízena má být naopak nejmodernější promítací technologie na světě. 

"Ta nová technologie se bude skládat z let technologie, kdy tedy ta kopule bude osázena desítkami milionů LED diod a ta projekce bude přinášet zcela nový mimořádný zážitek," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

"Srovnatelný systém mají pouze dvě planetária v Dubaji a Ósace, nicméně pražské Planetárium má největší kopuli, takže ta moderní technologie bude ještě zasazena do největší kopule celosvětově," řekl Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Hlavní město by mělo za nový projekční systém zaplatit 250 milionů korun. Pražské Planetárium je největším planetáriem v České republice a ročně do něj zavítá rekordní počet návštěvníků. 

"My to bereme jako velmi důležitou investici do budoucna, do vzdělávání dětí, ale i mládeže a kohokoliv, kdo do planetária přijde. S tím, že planetárium zároveň není pouze zaměřeno jen na tu vzdělávací část, ale je to i významná kulturní instituce a právě tato nová technolgoie zase přinese nové rozměry," řekla Hana Třeštíková. 

Pořízení nového projekčního systému bude dále schvalováno na jednání pražského zastupitelstva. V případě, že by práce byly zahájeny na konci roku 2022, mohlo by být planetárium znovuotevřeno v druhé polovině roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu