• Načítám...
>

V Zoo Praha začala výstava živých sklípkanů

  • 27. června 2022,
  • 8:40,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Zoologická zahrada hl. m. Prahy připravila pro své návštěvníky výstavu živých sklípkanů. A to díky spolupráci se společností Arachnopark World.

Reklama

Pavouky roztodivných barev je od soboty možné spatřit v Galerii Gočárovy domy v pražské zoo. Vypadají různě, ale mají jedno společné – všichni jsou to sklípkani.

"Kteří se vyznačují tím, že jsou to právě všechno velcí pavouci, kteří si buď hrabou nory a nebo si ty nory zprostředkovaně dělají někde ve větvích, že si upředou takovou punčošku, číhají na kořist a vybíhají z toho," řekl Karel Kodejš - odborný chovatel bezobratlých, Zoo Praha.

Kořistí pro největší ze sklípkanů, kteří mohou mít v průměru až třicet centimetrů, mohou být i obratlovci, hlavně ptáci.

"Dokonce z toho vychází i jejich název v několika jazycích, například slovensky to jsou vtáčkare, německy potom vogelspinnen. To se promítlo do toho jejich názvu, že to lidi zaujalo," řekl Karel Kodejš - odborný chovatel bezobratlých, Zoo Praha.

"Je to věc, která mě neskutečně baví, ať už je to jejich život, způsob lovu, to, jak se starají o potomstvo. Prostě úplně vše z jejich světa. Nehledě na to, že těch druhů je strašně moc a každým rokem nové druhy přibývají," řekla Petra Svobodová - kurátorka výstavy.

Výstavu pražská zoo zorganizovala ve spolupráci se společností Arachnopark World, jejíž spolumajitel si svou cestu k těmto zvláštním tvorům, jak sám přiznává, nějaký čas hledal.

"Sklípkani nebyli můj šálek kávy a já jsem se dostal ke sklípkanům až s přítelkyní. Ale už jsem prokoukl do těch krás, jaké mají barvy, způsob života a další podobné věci. Ta různorodost těch barev a ta variace je prostě něco úžasného. To, jak se dokáží starat o potomky, je úžasné. I lidé si z toho někdy mohou vzít příklad," řekl Jan Pleskot - spolumajitel Arachnopark World.

V pražské zoo je dobrou tradicí, že každá výstava má svého kmotra nebo kmotřenku, která má něco společného s jejím tématem. Tentokrát tedy s pavouky.

"Oba jsme druhy, které umí lézt po hladkém povrchu, akorát já si k tomu musím vzít cepíny, protože na rozdíl od sklípkanů já nemám takové ty chloupky na chodidlech a na dlaních, díky kterým sklípkan může lézt třeba po skle. Mně by se to líbilo. Když přeskočíme tu estetičnost, tak si myslím, že je to hrozně praktická věc pro lezce," řekla Aneta Loužecká - ledolezkyně.

Výstava živých sklípkanů nabízí návštěvníkům přes čtyřicet druhů těchto pavouků a potrvá až do konce září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu