• Načítám...
>

V Radotíně se cvičně postavila protipovodňová zeď

  • 25. října 2022,
  • 19:55,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský magistrát uspořádal dvoudenní protipovodňové cvičení v Radotíně na levém břehu Berounky. Cvičení mělo prokázat připravenost města a jeho složek zapojených do ochrany metropole před velkou vodou. Součástí byla také výstavba protipovodňových zábran.

Reklama

Prověřit připravenost integrovaného záchranného systému na velkou vodu. To byl cíl protipovodňového cvičení, které se letos uskutečnilo v pražském Radotíně na břehu řeky Berounky.

"Dnes v noci probíhá cvičení výstavby protipovodňových opatření. Je to akce, kterou konáme, pokud nám v tom tedy nezabránil covid, každý rok. V podzimních měsících se staví jeden nebo více úseků z té protipovodňové ochrany Vltavy. Dnes se jedná o úsek v délce 422 metrů. Je to několik úseků, celková délka je těch 422 metrů. Cvičení se účastní jednotky sborů dobrovolných hasičů z Prahy a pravidelně nám pomáhají také kolegové z aktivních záloh, takže jsme velmi rádi, protože ta výstavba je personálně poměrně náročná, na ty jednotlivé úseky jsou potřeba desítky osob, takže jsme rádi, že máme i tu zálohu u kolegů z aktivních záloh," řekla Markéta Štalmachová, ředitelka odboru bezpečnosti MHMP.

"Protipovodňové cvičení je zaměřeno primárně na výstavbu mobilních povodňových bariér. Samozřejmě to není jediný prostředek, který brání té povodni, takže teď konkrétně třeba na tomto místě je vidět příprava čerpadel na čerpání splaškové vody, která by se dostávala z toho nezaplaveného území, protože jednoduše při povodních zpravidla prší a povodeň jako taková způsobí uzavření zpětných klapek na kanalizaci a nebo jsou uzavřeny manuálně a prostě ta voda, která na tom území, které se chrání, zůstat nemůže a musí se odčerpat. To znamená, ta protipovodňová ochrana je vždy kombinací několika opatření, takže to, co dnes uvidíme, bude výstavba těch bariér a k tomu těch dalších prvků," řekl Luděk Prudil, ředitel HZS hl. m. Prahy.

Cvičení se koná pravidelně vždy jednou ročně v různých lokalitách na území metropole. Předchozí dva roky byly ale výjimkou a cvičení se kvůli covidu nemohlo uskutečnit.

"Teď jsme měli dlouhou pauzu, protože covid nám zabránil stavět, protože jednotky, ať už dobrovolných hasičů nebo integrovaného záchranného systému, byly nasazeny jinde. Naposled jsme stavěli úsek na Malé Straně a vždy vybíráme úseky tak, abychom vždy v nějaké periodě postupně postavili všechny úseky podél Vltavy, abychom to měli nacvičené. Je to i příležitost k tomu udělat technicko - bezpečnostní dohled, zaměřit povodňovky a zjistit, že ta protipovodňová ochrana je v pořádku. Pro nás je to také samozřejmě zajímavá informace z toho hlediska, jak rychle jsme schopni postavit při nějakém počtu lidí," řekla Markéta Štalmachová, ředitelka odboru bezpečnosti MHMP.

Praha má celkem téměř 20 kilometrů protipovodňové ochrany, což zahrnuje pevné i mobilní zábrany. Délka mobilních je téměř sedm kilometrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu