• Načítám...
>

Veřejnost může navštívit univerzitní muzeum Karlovy univerzity

  • 27. října 2022,
  • 11:31,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Pro svůj nesporně zajímavý obsah se muzeum určené původně pro studenty Karlovy Univerzity otevřelo veřejnosti. Vzhledem k provozu Přírodovědecké fakulty a umístění muzea platí určitá omezení pro návštěvníky z řad veřejnosti. Jedním z nich je velmi omezená otevírací doba. Do Chlupáčova muzea historie Země lze zavítat pouze ve středy mimo univerzitní prázdniny či státních svátků.

Reklama

Laboratoř paleontologie a historické a stratigrafické geografie může navštívit každý z nás. Chlupáčovo muzeum historie Země je univerzitní muzeum sloužící primárně k výuce studentů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, ale jednou týdně je otevřené i veřejnosti. 

"Je to pojmenované podle profesora Chlupáče, který byl velikou osobností české paleontologie. On zemřel na začátku tohoto tisíciletí. Byl to opravdu všestranný člověk, který byl známý nejen v České republice, ale i v zahraničí a protože on vyučoval tady na přírodovědecké fakultě, tak na jeho počest je toto muzeum," řekl Lukáš Laibl - paleontolog Přírodovědecké fakulty UK.

Muzeum demonstruje především prostřednictvím zkamenělin důkazy života v dávné minulosti. Některé vystavené horniny jsou starší více než 600 milionů let. 

"Kromě toho se tady dozví například to, jak se v průběhu geologické minulosti od vzniku Země až po současnost měnilo rozložení kontinentů nebo jak se měnilo klima," řekl Lukáš Laibl - paleontolog Přírodovědecké fakulty UK.

Kuriozitou muzea je replika kostry dravého dinosaura z rodu Carnotaurus. Pozornost upoutává nejen svou velikostí, ale i tím, že má na hřbetě koňské sedlo. 

"Když se dělala rekonstrukce tohoto muzea, tak tady našli sedla, která paleontologové z přírodovědecké fakulty používali v Mongolsku na různých terénních expedicích a vzhledem k tomu, že z Mongolska pochází poměrně dost dinosaurů, tak nám přišlo fajn dát to sedlo na tohoto dinosaura, i když tento konkrétně není z Mongolska, ale je z Jižní Ameriky," řekl Lukáš Laibl - paleontolog Přírodovědecké fakulty UK.

Ve stálé expozici naleznete několik unikátních exemplářů z nalezišť po celém světě. Některé kousky pochází z geologických výzkumů na Antarktidě, jiné z Kanady, Číny či Austrálie. Pro všechny objevy se ale nemuselo takovou dálku. Otisk stopy dinosaura se našel například v desce chodníku v Botanické zahradě v Troji. Pískovec, ze kterého byl chodník vyráběn, pocházel z Podkrkonoší a nyní se vystavuje v Chlupáčově muzeu historie Země. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu