• Načítám...
>

Vojenské armádní muzeum pod Vítkovem je znovu otevřené

  • 31. října 2022,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Armádní muzeum Žižkov se po čtyřleté kompletní rekonstrukci znovu otevřelo pro veřejnost. V sedmi expozicích si návštěvníci prohlédnou vojenské dějiny od počátků do současnosti a zažijí pocity, které prožívali naši vojáci v zákopech 1. světové války.

Reklama

Vstoupit do vřavy bojů a zažít pocity, které prožívali čeští vojáci v zákopech 1. světové války nebo si připomenout scény slavných bitev, jako třeba té u Kresčaku z roku 1346, kde padl český král Jan Lucemburský. I to mohou zažít návštěvníci kompletně zrekonstruovaného Armádního muzea Žižkov v Praze. 

"Celé to muzeum jsme koncipovali, aby vyvolávalo emoce. Proto jsou tady třeba udělány reálné figuríny, dobové bojové scény, aby si to člověk dovedl představit a trošku se vžil do té atmosféry. Co si třeba návštěvník - malý návštěvník nejlépe představí, jak ten voják vypadal, jak mohl žít v té době, jak byl špinavý ze zákopu, když jim ho neukážeme," řekl Jan Šách - spoluautor expozice Armádního muzea Žižkov.

Nové pojetí výstavy tak nešetří moderními interaktivními prvky jako je audiovize nebo dobové instalace. Středobodem všech expozic ale zůstávají originální sbírkové předměty. 

V každé z expozic je i několik exponátů s příběhem. Jedním z nich je i tahle záložní bomba Jana Kubiše z atentátu na Heydricha.

"Toto je originální exponát, který vznikl úpravou speciálních granátů s plastickou trhavinou. Byla to jedna ze tří bomb, které měl atentátník Jan Kubiš připravené. jednu použil a dvě tam zůstaly," řekl Jan Šách - spoluautor expozice Armádního muzea Žižkov.

Výstavní prostory muzea se po rekonstrukci ztrojnásobily a nově nabízí přes 5000 metrů čtverečních. Expozice muzea je nyní rozčleněna na sedm základních částí a zahrnuje období od 6. století až do současnosti.

"My stojíme v části expozice, která je věnována napoleonským válkám, které se nás jako země velice týkají, jednak účastí našich vojáků v rámci habsburské armády a dále se pokračuje plynule do prusko - rakouské války v roce 1866, což byla historicky největší válka na našem území," řekl Jan Šách - spoluautor expozice Armádního muzea Žižkov.

Velká část expozice je věnována 2. světové válce. Mezi nejvýraznější patří i úzké místnosti, z nichž jedna návštěvníky zavede až ke smutnému konci českých odbojářů.

"Je věnován hrdelnímu trestu, to znamená těm nejvyšším obětem a jsou zde cely, gilotina, tak jak naši odbojáři končili," řekl Jan Šách - spoluautor expozice Armádního muzea Žižkov.

Expozice pak představuje také unikátní zbraně, ty z období středověku i ty ze současnosti. Celková rekonstrukce Armádního muzea Žižkov trvala čtyři roky a získala ocenění v soutěži Stavba roku 2022. Muzeum teď bude otevřené každý den kromě pondělí, a to vždy od deseti hodin dopoledne až do osmnácti hodin večer. Vstupné je zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu