• Načítám...
>

Pražská plynárenská Distribuce má za sebou úspěšný rok

  • 25. listopadu 2022,
  • 15:57,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská plynárenská Distribuce má za sebou úspěšný rok. V roce 2022 nechyběly komplikované opravy, mimořádné kontroly, ale i havárie, které komplikovaly dopravu. Rok se ale blíží ke konci a podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Distribuce se nakonec společnost se vším zvládla popasovat a má další plány do budoucnosti.

Reklama

Mimořádné kontroly, opravy, řešení havárií i stavby. Pražská plynárenská Distribuce má za sebou další úspěšný rok plný náročných stavebních výzev na obnově plynovodů v Praze. Jen letošní stavební sezona přišla společnost na bezmála 800 milionů korun. A zvládla je na výbornou.

"Už na začátku roku 2022 to byla velmi náročná akce na Želivského, kde jsme museli nastoupit ještě de facto v plné plynárenské sezóně, kde jsme se museli koordinovat s řadou ostatních subjektů, infrastruktur, technické správy komunikací," řekl Martin Slabý - předseda představenstva Pražské plynárenské Distribuce.

To bylo v únoru. Tehdy kvůli obnově plynovodu byla omezená průjezdnost ulice Jana Želivského v Praze 3. Protože Pražská plynárenská Distribuce myslí na Pražany, v souvislosti s plánovanou uzávěrou Barrandovského mostu, provedla společnost s předstihem kontrolu a opravy plynárenských potrubí na všech trasách, se kterými se počítalo jako s objízdnými v době uzávěry Barrandovského mostu. Tím společnost přispěla ke zmírnění dopadů na dopravu.

"Tam jsme de facto mimořádnou kontrolou těsností sítě, kterou jsme provedli na všech objízdných trasách, eliminovali to, že by se nám během těch dopravních uzávěr někde stala havárie, kterou bychom museli řešit a určitě bychom tím ublížili dopravě," řekl Martin Slabý - předseda představenstva Pražské plynárenské Distribuce.

A právě s tím částečně souvisí i příprava na takzvanou zelenou budoucnost. Pražská plynárenská Distribuce provozuje 4,5 tisíce kilometrů sítí. Sedmdesát procent z nich už plynaři z původních ocelových potrubí vyměnili za modernější polyetylenové. 

"Polyetylen, to je materiál velmi odolný a velmi trvanlivý, který má jednu úžasnou vlastnost, že mu vůbec nevadí to, že budeme mít v příštích desetiletích v síti i vodík. Výhoda té dlouhé trvanlivosti je v tom, že když ho dnes položíme, tak pevně věříme, že dříve jak 40 - 50 let s tou trubkou už nemusíme hýbat, to znamená, že neblokujeme dopravu," řekl Martin Slabý - předseda představenstva Pražské plynárenské Distribuce.

Zbývajících 30 procent ocelové sítě by polyetylenové trubky mohly nahradit zhruba do 12 let.

Aktuálně probíhá také takzvaná odorizace plynu, tedy přidání specifického zápachu do plynu.

Intenzivnější zápach má pak pomoci odhalit i nepatrný únik zemního plynu. V případě takového zjištění by lidé měli neprodleně kontaktovat nonstop pohotovostní službu na telefonním čísle 1239.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu