• Načítám...
>

Jak po Vánocích vhodně likvidovat stromečky

  • 29. prosince 2022,
  • 15:38,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Ve většině domácností se vánoční výzdoba likviduje kolem svátku Tří králů. Jak ale stromky zlikvidovat, aniž bychom přidělali práci popelářům? Na to jsme se ptali mluvčího Pražských služeb.

Reklama

Stejně jako bychom neměli vánoční stromky pořizovat bez patřičného povolení uprostřed lesa, tak i jejich likvidace má svá pravidla. Vánoční stromek bychom tak určitě neměli odkládat do popelnice na směsný odpad. Známe to všichni. Stačí pak jeden, dva takové stromky v popelnici a polovina sídliště pak musí čekat do dalšího svozu popelářů.

"Základní poučka je taková, pokud máte černou popelnici na směsný komunální odpad volně přístupnou, příkladem jsou například sídliště, tak vánoční stromek lze volně odložit vedle černé popelnice," řekl Radim Mana, mluvčí Pražských služeb.

Ale pozor! Pokud je taková popelnice nepřístupná, například tím, že je zamčená v kleci nebo se nachází ve vnitrobloku činžovního domu, je potřeba stromek odnést k nejbližšímu stanovišti tříděného odpadu.

"To znamená tam, kde jsou ty ostatní barevné nádoby. Pražané mohou velice snadno zjistit, kde se nachází nejbližší stanoviště tříděného odpadu, na webových stránkách najdete mapu sběrných nádob v Praze a tam zjistíte kam nejblíže můžete odložit ten vánoční stromek," řekl Radim Mana.

Takových stanovišť je v Praze kolem dvou tisíc, takže se nemusíte bát, že pichlavý stromeček ponesete daleko. V podstatě každá městská část má takových míst hned několik. Odzdobený stromek tam jednoduše odložíte.

"Ideální je stromek odkládat zcela holý. To znamená zbavit ho ozdob, jakýchkoliv ozdůbek, střepů a podobně a ideální také není ho obalovat nějakou fólií. Znesnadňuje to následnou recyklaci, protože drtivá většina vánočních stromků končí v kompostárnách," řekl Radim Mana.

Ani odzdobené stromečky už ale od veřejnosti nepřijímá pražská zoologická zahrada.

"Vždy je nějaké riziko, že tam zůstane třeba háček nebo nějaká skrytá ozdobička, která by mohla tomu zvířeti samozřejmě způsobit zdravotní potíže," řekl Filip Mašek, mluvčí Zoo Praha.

Některé z městských částí pak také organizují sběr vánočních stromků na jimi vybraných místech, aby tak podpořili zachování čistoty veřejného prostoru. Vedení radnic o tom většinou informuje na svých webových stránkách či sociálních sítích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu