• Načítám...
>

Správné přikrmování pomáhá nejen ptactvu přežít zimu

  • 23. prosince 2022,
  • 19:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zimní procházky městem nás často zavedou k řece a spousta z nás toho využije a nakrmí labutě. Pozor ale na to, čím je krmíte.

Reklama

V zimním období, kdy se teploty drží pod nulou, je ideální čas na přikrmování ptáků. Při nepříznivém počasí mohou totiž drobní opeřenci ztrácet své tukové rezervy. Ty můžeme ptákům pomoci doplnit vhodným krmivem.

"Slunečnicová semena, loupané vlašské ořechy a samozřejmě také lojové koule jsou vhodné, které jsou plné tuku a ti ptáci ten tuk potřebují," řekl Jaroslav Kubíček - ornitolog Záchranné stanice Praha.

"Základní chyba je, že bychom je nikdy neměli krmit lidským jídlem. Lidé to často dělají, že mají nějaké zbytky cukroví i toho pečiva a řeknou si, my už to nechceme, je to staré, tak to dáme zvířatům. To je určitě chyba, protože zaprvé to lidské jídlo většinou vhodné není, protože je solené, kořeněné a zadruhé je riziko, že bude nějaké plesnivé," řekla Zuzana Pokorná - vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice Praha.

V menší míře jako doplněk ale do krmítek můžeme přidávat třeba semínka máku, řepky, prosa, loupaného ovsa nebo pšenice. Důležité je pak také dbát na to, kam krmítka umístíme. Ideální místo je třeba poblíž křovin, abychom opeřence neohrozili.

"Když bude krmítko na osamoceném stromě, tak ti ptáci se v případě, kdyby je napadl nějaký predátor, nemají možnost schovat. Oni tam sice létají, ale mohou mít pak problémy, překvapí je kočka a podobně," řekl Jaroslav Kubíček - ornitolog Záchranné stanice Praha.

Pokud chcete mít krmítko doma na zahradě, odborníci doporučují umístit ho 1, 5 metru nad zemí, kam už se třeba kočka nebo jiný dravec dostávají hůř. Ornitologové také nedoporučují věšet lojové koule v síťkách, do kterých se ptáci mohou snadno zachytit a uhynout.

"Skoro lepší je ty lojové koule dávat přímo bez té síťky do krmítka," řekl Jaroslav Kubíček - ornitolog Záchranné stanice Praha.

Opatrnosti pak dbejte také u přikrmování jiných volně žijících zvířat.

"Pečivo vůbec ne, protože ty srnky to zabít může. Můžou to být 2 - 3 rohlíky a klidně to tu srnu zabije, pokud na to není zvyklá. Je to pro ně nepřirozená potrava, která je bohatá na cukry, sacharidy a může to způsobit acidózu bachoru. To může vést až ke smrti," řekla Zuzana Pokorná - vedoucí ošetřovatelů Záchranné stanice Praha.

Pokud tedy chceme lesním zvířatům na zimu přilepšit, je asi jedinou jistotou zeptat se na vhodnou stravu místních myslivců. Ti by nám také měli poradit, kam přesně zvířatům dobroty umístit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu