• Načítám...
>

Pražská zoo přivítala první novoroční mládě

  • 5. ledna 2023,
  • 14:57,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V pražské zoo přivítali mládě želvy hvězdnaté, které se tak stalo vůbec prvním letošním přírůstkem zahrady. Jedná se o plaza, který obývá celý indický subkontinent od Pákistánu po Srí Lanku. Jedno z mláďat se teď dokonce vylíhlo v přímém přenosu přímo před naší kamerou. Podívejte se.

Reklama

Prvním novoročním přírůstkem pražské zoo se stalo mládě želvy hvězdnaté. Vajíčka samice snesla v den, kdy zahrada slavila 91. narozeniny. Přesně o 99 dní později, tedy 3. ledna, pak první želvička spatřila světlo světa.

"To líhnutí trvá většinou 24 a někdy dokonce 48 hodin. Je to těžká práce, kterou musí hned ta malá želvička na úvod života zvládnout, pomáhá si při tom nohama, láme tu skořápku, okusuje jí kolem sebe," řekl Petr Velenský - kurátor plazů Zoo Praha.

Prvním vylíhnutým mládětem byla samička. Během našeho natáčení pak přímo před našimi kamerami přišla na svět i její mladší sestra.

"Při srovnání želvičky, která se právě vylíhla, s její sestrou, která je o dva dny starší, vidíme rozdíl ve tvaru krunýře, ve vejci totiž tvar krunýře kopíruje tvar vejce, takže ta želva je taková divně podlouhlá a bývá často přeložená přes šev prostředkem břišní části krunýře," řekl Petr Velenský - kurátor plazů Zoo Praha.

Zajímavostí pak je i to, že chovatelé dokáží ovlivnit, zda se z vajíčka vylíhne samička nebo samec.

"Při inkubaci většiny druhů želv dokážeme zásadně určit pohlaví, protože pohlaví většiny želv, ne úplně všech, je určeno teplotou v inkubaci. U většiny druhů želv, a zase ne u všech, vyšší teplota vytváří samice, nižší teplota samce, samozřejmě, že je to otázka praxe," řekl Petr Velenský - kurátor plazů Zoo Praha.

Mláďata teď návštěvníci v expozici pražské zoo nespatří. Prvních několik dní totiž malé želvičky stráví v teplé, vlhké líhni, kde se dovyvinou. K vidění pro zájemce budou až za půl roku v želví školce v pavilonu velkých želv.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu