• Načítám...
>

Věž Staroměstské radnice nabízí víc než krásný výhled

  • 1. dubna 2023,
  • 13:40,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Staroměstská radnice v Praze byla postavena v roce 1338 a původně sloužila jako sídlo samosprávy Starého Města. Budova vznikala postupně od 14. století pomalým vykupováním jednotlivých měšťanských domů, které pak byly spojovány do jednoho celku. Dnes se skládá z pěti historických domů, které nesou prvky skoro všech slohů.

Reklama

Když se řekne Staroměstská radnice, většině z nás se nejspíš vybaví věž s pražským orlojem z roku 1410, nejstarším stále fungujícím orlojem na světě. No, my jsme tentokrát tenhle pražský skvost vynechali a rozhodli jsme se vám ukázat, co všechno je vlastně uvnitř. A že toho rozhodně není málo. Ona je totiž tahle radnice vůbec tou nejstarší na českém území. 

"Vznikla už v roce 1338, to znamená, že je to gotická památka a řadí se k vůbec nejvýznamnějším středověkým památkám na českém území," řekl Antonín Baloun - vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Naše cesta tak začíná v samotném srdci radnice, tedy v kapli Panny Marie, ke které jsme museli vystoupat do prvního patra radniční věže. Tady se vracíme v čase do doby středověku, tuhle kapli totiž poprvé vysvětili v roce 1381. Jejím autorem byl Petr Parléř. Ano - ten Parléř, který se podílel i na stavbě Karlova mostu. 

"Tady je velkou zajímavostí například novogotický oltář od architekta Josefa Mokra z 19. století, který byl v nedávné době velmi náročně rekonstruován a po dlouhých 73 letech do kaple poprvé od druhé světové války vrácen," řekl Antonín Baloun - vedoucí provozu Staroměstské radnice.

A pojďme dál. Na naší prohlídce jsme rozhodně nemohli vynechat Brožíkův zasedací sál - největší místnost Staroměstské radnice. Věděli jste vlastně, proč sál nese právě tohle jméno? Prostor totiž zdobí dva velké obrazy od Václava Brožíka z 19. století.

"Vynikají svou velikostí, protože měří úctyhodných 5x7,3 metrů. Původně tento sál sloužil jako zasedací sál pražského zastupitelstva, po druhé světové válce byl přeměněn v sál reprezentační a dnes v něm členové městské rady přijímají například ty nejvýznamnější návštěvníky Prahy," řekl Antonín Baloun - vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Dominantou středověké radnice a vlastně celého Staroměstského náměstí je pak téměř 70 metrů vysoká věž. Ta byla v době svého vzniku, tedy v roce 1338, nejvyšší stavbou v celé Praze. 

"Věž Staroměstské radnice byla postavena především z bezpečnostních důvodů. V jejím vrcholu totiž sloužili hlásni, jejichž úkolem bylo sledovat okolí Starého Města pražského a v případě, že se blížilo nějaké vnější nebezpečí, to znamená, že někde vypukl například požár, tak úkolem hlásného bylo dát informaci o tomto nebezpečí představitelům města, kteří zajišťovali potřebná bezpečnostní opatření," řekl Antonín Baloun - vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Na vrchol věže je možné vystoupat pěšky nebo si cestu usnadnit proskleným výtahem. Zajímavostí pak je, že radniční věž je jako jediná ze všech středověkých pražských věží zcela bezbariérová. Věž jde zkrátka s dobou a to i po tom všem, co zažila. Jaké by to asi bylo, kdyby její zdi mohly vyprávět.

"Věž Staroměstské radnice byla samozřejmě svědkem veškerých událostí, které se v okolí a tedy hlavně v centru města odehrály. Touto událostí byly například korunovační průvody, které kráčely kolem Staroměstské radnice. Věž byla samozřejmě svědkem mnoha černých událostí z našich dějin, například i popravy českých pánů v roce 1621," řekl Antonín Baloun - vedoucí provozu Staroměstské radnice.

Když se rozhlédnete z ochozu staroměstské věže, uvidíte třeba Týnský chrám a kostel svatého Mikuláše, v dálce pak Pražský hrad a vůbec stovky střech, věží a kopulí rozmanité pražské architektury. Vystoupat na Staroměstskou věž se zkrátka vyplatí. Možná, že na svém výletě nestihnete projít celou historickou Prahu, odsud si ji ale rozhodně alespoň prohlédnete.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu