• Načítám...
>

Hroši v pražské zoo návštěvníky baví

  • 15. února 2023,
  • 17:12,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

I hroši mají svůj den - ten mezinárodní. A protože tyhle drobečky pražská zoo chová už 90 let, rozhodli jsme se za nimi v den jejich svátku vyrazit s kamerou.

Reklama

V latině jim přezdívají říční koně, ale říká se jim třeba i převlečené velryby. Řeč je samozřejmě o hroších. V pražské zoo je chovají už 90 let a my jsme za nimi do Troje vyrazili v den jejich mezinárodního svátku.

"Hroši jsou jedni z prvních obyvatel, co vůbec v pražské zoo byli. V současné době je chováme v novém pavilonu, který byl otevřen v roce 2012. Říkáme mu nový, protože nabízí nový pohled na hrochy pod vodou, což do té doby nebylo možné," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Ve dvou prosklených bazénech tak návštěvníci mohou spatřit stávající chovný pár, který tvoří sedmiletý samec Tchéco a jeho parťačka Maruška. Tu mimo jiné od Tchéca rozeznáte podle bílých odznaků na nohách. Oba hroši milují pozornost návštěvníků - pózování na fotku a dovádění ve vodě jim rozhodně není cizí.

"Velmi často se stává, že jsou tady podél skla a především tedy mladý samec Tchéco nebo odrostlejší mláďata si velmi často užívají tu pozornost návštěvníků a plavou s nimi podél skla, takže pozorný návštěvník, který sem přijde a stráví tu nějaký čas, může toho hrocha přilákat a lépe si ho prohlédnout, protože on s ním bude komunikovat přes to sklo," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Denně pak tahle hroší dvojice spořádá klidně i 60 kilo sena. Podobně jako koně si ale pochutnají třeba i na mrkvičce nebo hlávkovém zelí. Krmí se ale na noc a většinu dne tráví ve vodě.

"My se tady snažíme nějakým stylem napodobit ten rytmus, jaký by měli v přírodě. Oni se vlastně přes den schovávají ve vodě před výhní a zároveň se vyhýbají tomu dni i z hlediska toho, že to je doba, kdy je největší provoz lidské činnosti," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Hroši patří k ohroženým druhům zvířat. Jejich domovem je subsaharská Afrika. Vysychání vody, která je pro život těchto zvířat klíčová, a kontakt s lidmi je největší příčinou jejich vymírání.

"To, co ho nejvíce omezuje, je konflikt s člověkem o vodní zdroje, ať už pro lidi nebo pro jejich domácí zvířata. Ne, že by ten hroch byl loven, ale je vnímán jako taková škodná nebo nebezpečné zvíře, takže je pro něj nebezpečí to, že se dostává do konfliktu s lidmi," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Hrochy v pražské zoo mohou návštěvníci vidět v horní části zahrady nedaleko severního vstupu. Nejlepší dobou, kdy se na hrochy přijít podívat, je po deváté hodině ráno, kdy jsou vypouštěni do bazénů a na dovádění mají nejvíce elánu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu