• Načítám...
>

Skleník Fata Morgana představuje exotické motýly

  • 11. dubna 2023,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Jako každý rok i letos zve pražská botanická zahrada na výstavu tropických motýlů. Tentokrát se zaměřuje na proces metamorfózy a odhaluje tajemství motýlí proměny z vajíčka přes housenku, která se v kukle vyvine v krásného motýla. A protože letos slavíme asijský rok, výstavě budou dominovat hlavně zástupci asijských druhů motýlů. Mezi nimi je například i martináč Attacus atlas, který patří k největším motýlům na světě. Součástí výstavy je i vývojový model motýla a také si můžete prohlédnout několik kukel, ze kterých se posléze vyvinou pestrobarevní motýli.

Reklama

Do pražské botanické zahrady opět zavítala oblíbená výstava exotických motýlů. Letošním tématem je proces motýlí proměny a protože zároveň slavíme asijský rok, na výstavě nebudou chybět nejrůznější zástupci asijských motýlích druhů, mezi nimi i martináč Attacus atlas, který patří k největším motýlům na světě.

"Samičky jsou větší než samci a zajímavé ještě je, že oni mají na předních křídlech takovou zajímavou kresbu, která napodobuje hlavu hada a tím odstrašuje své nepřátele," řekla Eva Smržová - kurátorka výstavy.

A kromě samotných motýlů si pak na výstavě můžete prohlédnout i jejich kukly. Těch má do Prahy z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou postupně doputovat celkových 5500.

"My je následně tady vybavujeme a prezentujeme v našich vitrínách, ze kterých se právě líhnou ti krásní pestrobarevní motýli," řekl Bohumil Černý - ředitel Botanické zahrady.

Vedle toho na návštěvníky tradičně čeká řada informačních panelů nebo vývojový model motýla, na kterém si mohou prohlédnout jednotlivá stádia motýlí metamorfózy z vajíčka přes housenku, která se v kukle vyvine v nádherného motýla.

"Je to rozdělené podle čeledí, protože jinak se kuklí otakárci nebo jinak se připevňují kukly otakárků, než se připevňují kukly baboček, jiné kukly mají třeba martináči, lišaji, takže s tím vším je tady chceme seznámit, aby se také trochu poučili," řekla Eva Smržová - kurátorka výstavy.

Na výstavu exotických motýlů v botanické zahradě v Troji můžete zavítat až do 21. května. Těšit se ale můžete i na připravované výstavy o bonsaích a včelách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu