• Načítám...
>

Čarodějnice se sešly i v Praze-Újezd

  • 30. dubna 2023,
  • 20:59,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Jeden z ohňů, kde se pálily čarodějnice, byl i v městské části Praha Újezd. Poslední dubnový den byl slunečný a teplý a tak si přišlo opéct špekáček, dát si jedno točené pivo nebo si zasoutěžit mnoho lidí.

Reklama

Podle dávných pověr poslední dubnovou noc létalo na obloze největší množství čarodějnic a proto je 30. duben spojován s jejich pálením. Jednu takovou upálili i tady u rybníka za hasičskou zbrojnicí v Praze - Újezd.

"Je to tady popáté, protože pět let tady stojí hasičská zbrojnice. Je to nejvhodnější místo, nedaleko rybníka, takže v případě většího požáru bychom měli okamžitě vodu," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

"Je to takový starý zvyk, který my tady v naší městské části dodržujeme 19 let. Každý rok se snažíme něco nového vymyslet pro ty děti, aby to bylo takové tematické, celé odpoledne mohou strávit na vzduchu, pokud je hezky, vyblbnout se a v podvečer zapálíme tu čarodějnici, která odletí a doufáme, že s ní odletí to špatné počasí," řekla Jana Draštíková (STAN), místostarostka MČ Praha - Újezd.

"Pro dospělé tady máme jen točené pivo, občas nějakou tu kořalku a samozřejmě tady máme slavného místního moderátora DJ Gora," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Během újezdského pálení proběhlo několik soutěží. Přetahování, jízda na kole s čarodějnicí a soupeření o titul nejhezčí nebo nejošklivější čarodějnice. 

"Těch čarodějnic je tady spousta, od malých až po ty velké, první tři dostanou hry a něco z Harryho Pottera a něco z Království her. Ostatní dostanou bonbonky," řekla Jana Draštíková (STAN), místostarostka MČ Praha - Újezd.

A kdo vyrobil tu upálenou čarodějnici?

"Čarodějnici vyrobily naše děti ze základní školy a protože máme základní školu 1-5, tak je to takový průřez těmi třídami. Ti nejstarší vyrobili hlavu, ti mladší vyrobili šaty, ti ještě mladší vyrobili rukavice, ta čarodějnice má na sobě spoustu malých hadů, to si tam vše nalepili prváci," řekla Jana Draštíková (STAN), místostarostka MČ Praha - Újezd.

Ač tato tradice ztratila náboženský a ochranný původ, to nejdůležitější je zachováno dodnes. Všichni se díky této události nadále schází, oslavují a společně něco prožívají, což je důležité v každé době. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu