• Načítám...
>

PDS shrnula ve výroční zprávě své projekty

  • 3. května 2023,
  • 20:03,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Příspěvková organizace hlavního města Prahy Pražská developerská společnost zabývající se správou městských nemovitostních aktiv brzy oslaví tři roky své existence. K této příležitosti vydala také výroční zprávu pro rok 2020, kde shrnuje svou činnost za uplynulý rok a zároveň představuje plány pro rok stávající i další léta. Mezi klíčové projekty nadále patří developerské aktivity na Palmovce, v Nových Dvorech, Dolních Počernicích nebo na Hutích. Pomyslnou architektonickou třešničkou na dortu je pak budova Pražské filharmonie, která má vyrůst na Vltavské.

Reklama

Pražská developerská společnost - příspěvková organizace hlavního města Prahy vydala Výroční zprávu za uplynulý rok, ve které shrnuje řadu zásadních projektů.

"Jsme spokojení s tím, že se nám podařilo rozjet všechna výběrová řízení, že jsme některá ta výběrová řízení dokončili," řekl Petr Urbánek - ředitel Pražské developerské společnosti.

"Já mám největší radost ze soutěže, která byla u Bohemky na bytový dům a potom ještě na Praze 5 kousek od místní radnice, tomu projektu říkáme V Botanice," řekl Petr Hlaváček (STAN) - náměstek primátora hlavního města Prahy.

Pražská developerská společnost je mladý projekt, který má před sebou ještě spoustu práce a projektů. Mezi ty klíčové patří zejména čtveřice staveb, po jejichž dokončení vzniknou v podstatě zcela nové čtvrti, a to na Palmovce, Nových Dvorech, v Dolních Počernicích, na Hutích a jiné bytové výstavby.

"Je to především zhruba těch osm tisíc bytů, do toho ještě nejsou započítané pozemky v Letňanech, které jsou také města a potom samozřejmě Pražská developerská společnost pracuje na takzvané EUSPě, což je bývalá budova radnice na Praze 8 a na Vltavské filharmonii," řekl Petr Hlaváček (STAN) - náměstek primátora hlavního města Prahy. 

Hlavní město v následujících letech sází především na dostupné bydlení pro Pražany, proto klade takový důraz na výstavbu bytů. Schvalovací procesy jsou ale stále v Česku a v Praze příliš pomalé a tak výstavba bytového domu trvá v průměru sedm let. Praha proto hledá rychlejší alternativy, například odkup stávajících budov a jejich následnou rekonstrukci.

"Učitelům, zdravotníkům, hasičům, policistům, prostě těm profesím, které to hlavní město potřebuje a také nesmíme zapomínat na tu sociální stránku, kdy potřebujeme mít nájemní bydlení pro naše seniory, pro matky samoživitelky, pro mladé rodiny a tak dále, takže v tom nájemním bydlení vidím velký potenciál," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Další stěžejní oblastí v bydlení jsou také nájmy, které začínají více zajímat hlavně mladé lidi a město je cíleně nabízí i určitým profesím.

"Teď konkrétně ten nejnovější projekt, který hlavní město koupilo, je areál Skloněná, kde by mělo vzniknout 150 nových nájemních bytů, bude se jednat pouze o rekonstrukci, takže předpokládám, že v příštím roce bude hotovo," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

Hlavní město má společně s Pražskou developerskou společností vytipované pozemky, na kterých by se v budoucnu dalo stavět, vše ale závisí na vypořádání s vlastníky pozemků i na změně územního plánu. Praha se ale v následujících letech s největší pravděpodobností výrazně promění a vznikne celá řada moderních čtvrtí ušitých na míru 21. století. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu