• Načítám...
>

Národní galerie ukazuje díla velkých malých mistrů

  • 12. června 2023,
  • 10:43,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V grafickém kabinetu Schwarzenberského paláce je k vidění nová výstava. Její název je Velcí malí mistři a představuje výběr z kvalitní a poměrně početné kolekce grafik tzv. malých mistrů, která se nachází ve Sbírce grafiky a kresby Národní galerie. Navštívit ji můžete na 9. července.

Reklama

Velcí malí mistři. To je název výstavy, kterou můžete v těchto dnech navštívit v prostorách Národní galerie ve Schwarzenberském paláci. Výstava představuje výběr z kvalitní a poměrně početné kolekce grafik takzvaných malých mistrů, která se nachází ve Sbírce grafiky a kresby Národní galerie.

"Výstava prezentovaná aktuálně v grafickém kabinetu ve Schwarzenberském paláci představuje poměrně početný a výjimečný soubor 94 grafických listů a je věnována takzvaným malým mistrům. Malí mistři tvořili takovou specifickou skupinu mezi vědci, kteří se profilovali v první polovině 16. století na jihu Německa, a to zejména v Norimberku, který byl takovým velkým centrem a všichni z těch malých mistrů zde nějaký čas působili. Ve výstavě jsou prezentována díla bratří Sebalda a Barthela Behama a jejich současníků Georga Pencze, Heinricha Aldegrevera a Virgila Solise," řekla Lenka Babická, kurátorka výstavy.

Díla takzvaných malých mistrů úzce navazují na tvorbu grafika Albrechta Dürera.

"Není doloženo, že by byli přímo jejich žáky, ale jejich tvorba s ním velmi úzce souvisí a v rámci kabinetu také prezentujeme některé Dürerovy práce, k nimž se grafiky malých mistrů velmi úzce váží. Vzhledem k tomu, že jak už napovídá název, malí mistři tvořili především malé formáty, tak takovou specifickou věcí je, že návštěvníci mají zde k dispozici také lupy k zapůjčení, aby si mohli dobře prohlédnout to detailní a jemné zpracování jednotlivých grafických listů," řekla Lenka Babická, kurátorka výstavy.

Výstava je ve Schwarzenberském paláci k vidění až do 9. července. Navštívit ji můžete od úterý do neděle mezi 10. až 18. hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu