• Načítám...
>

Divadlo Ypsilon uvádí Černou vodu

  • 19. června 2023,
  • 9:40,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Divadlo Ypsilon uvádí před letní prázdninovou pauzou novou hru. Jde o inscenaci s názvem Černá voda z dílny Rolanda Schimmelpfenniga, jednoho z nejvýraznějších německých dramatiků své generace. Hra se odehrává ve dvou časových rovinách a proud textu unáší diváky k vlastním vzpomínkám na události, které se mohly stát a nestaly. Ve hře se objeví celkem šestice herců, kteří ale hrají hned několik postav. Režie představení se ujala Tereza Říhová.

Reklama

Dvě nesourodé skupiny mladých lidí, které se jedné noci vkradly na bazén, teď mají jedinečnou možnost zjistit, jestli jsou jejich osudy pevně dané, nebo spíš tekutě proměnlivé. Během jednoho deštivého večera se vynoří vzpomínky na letní noc před dvaceti lety, na to, co přinesla a co mohla přinést. Takhle nějak by se dal v kostce shrnout děj nejnovější hry divadla Ypsilon Černá voda od německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga. Víc už netřeba, jen zapojit fantazii a nechat se unášet proudem textu a hereckých výkonů.

"Je tam humor, ale jsou tam i vážné pasáže, protože co se váže k tomu tématu, tak ne vždy vám ten život během těch 20 let vyjde tak, jak jste si to představoval," řekla Tereza Říhová - režisérka představení.

Jiná hra a jiný text, který není psán klasickou formou dialogu, ale jde převážně o vyprávěcí formu, vyžadovaly i jiný přístup k práci s herci a během zkoušení.

"Měli jsme takovou tvůrčí dílnu, jak to pojmenovala jedna herečka a jednotlivé scény jsme se snažili zpracovat nějakým obrazem nebo metaforou v hodně případech," řekla Tereza Říhová - režisérka představení.

Všech šest postav je tak ve hře za vypravěče, kteří průběžně vplouvají do jednotlivých postav. V rámci divadla Ypsilon jde o hru, která se koncepčně zcela vymyká celkové dramaturgii divadla. Pro řadu herců ale takovýto typ hry nepředstavoval nic nového.

"Určitě tady v rámci Ypsilon to je jiné, ale už jsem se s tím setkal v jiných divadlech, třeba v Dejvickým, také jsme měli takové představení, kde jsme napůl vypravěči, takže trošku ten styl jo, ale tohle je specifické," řekl Petr Vršek - herec.

"Můj pohled je takový, že to je básnické drama, kde je sice mnoho postav, ale méně herců, než je postav a to si musí ti herci mezi sebou nějak rozebrat a protože je to text poměrně komplikovaný, tak musí nějak divákovi vysvětlit, o co vlastně jde a tím příběhem ho provést i přes ten komplikovaný text," řekl Jan Večeřa - herec.

Jak hru přijmou diváci, na to si musíme ale ještě počkat. Dvojici premiér si představení odbylo v druhé polovině června, tedy jen krátce před letní divadelní pauzou. Ostrá divácká zkouška tak Černou vodu teprve čeká až s nástupem nové divadelní sezony. Nejbližší termín, na který si můžete pořídit vstupenky, je pak 21. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu