• Načítám...
>

Praha se zaměří na pomoc obětem domácího násilí

  • 23. června 2023,
  • 17:32,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha podepsala memorandum o pomoci obětem domácího násilí. Chce v organizacích na území metropole zvýšit povědomí o tom, jak správně pomoci těmto lidem. Zároveň bude pokračovat ve vytipování vhodných azylových bytů. Za připojení podpisu k memorandu získala metropole ocenění Bezpečný kraj.

Reklama

Praha se připojila ke krajům, které řeší problematiku domácího násilí. Podpisem memoranda stvrdila náměstkyně primátora Alexandra Udženija, že bude metropole spolupracovat na zlepšení pomoci obětem domácího násilí. Například podporou vzdělání pracovníků neziskových organizací a také vytipováváním vhodných bytů, kde mohou oběti, tedy nejčastěji ženy, v nouzi najít dočasný azyl.

„Jsou to takzvané utajované byty, jsou to azylové domy, protože oběť domácího násilí nebo celkově násilí ve společnosti si hodinu nevybírá, takže to musí fungovat 24/7," říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija (ODS).

Memorandum podepsali také zástupci neziskových organizací, které se právě problematikou násilí zabývají. Podle nich je nutné prosadit specializované postupy, jak se obětem věnovat, a to do všech možných zařízení, která s nimi přicházejí do kontaktu.

„Ty standardy, které obsahují to memorandum, jsou důležité pro rozvoj profesionalizace práce. Celá řada služeb v Praze neumí s tou cílovou skupinou pracovat a ty standardy by jim k tomu mohly pomoci,“ říká Jitka Poláková, ředitelka organizace proFem

„Takto si představuji právě, aby i v Praze bylo víc těchto organizací, kde by ty oběti nalezly pomoc, protože naše zařízení poskytuje pouze třicet pět lůžek. A to je málo,“ dodává Zdeňka Prokopová, zástupkyně centra pro ženy ROSA.

Za připojení k podpoře koncepční pomoci získala Praha ocenění Bezpečný kraj. To jí udělili zástupci společnosti IKEA.

„My jsme před třemi a půl lety přemýšleli, jakým způsobem bychom mohli pomoci, v jakých tématech. A domácí násilí se ukázalo jako ta oblast, kde bychom mohli spojit různé aktéry, zároveň pomoci přímou finanční pomocí, vybavením krizových bytů. My v IKEA věříme, že každý domov má být bezpečným domovem,“ říká Jakub Lelek, Public Affairs Leader IKEA CZ.

Praha je tak už třetím krajem, který se na problematiku zaměří. Podobnou spolupráci stvrdili také ve Středočeském a v Jihomoravském kraji. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu