• Načítám...
>

Staroměstská mostecká věž je gotická brána Prahy

  • 3. července 2023,
  • 12:04,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Staroměstská mostecká věž patří k nejpůsobivějším gotickým stavbám na světě. Spolu s Karlovým mostem ji nechal vybudovat podle návrhu Petra Parléře císař Karel IV. v polovině 14. století. Po vystoupání 138 schodů věž navíc návštěvníkům nabídne nezapomenutelný výhled na celé město.

Reklama

Staroměstská mostecká věž je dominantou Karlova mostu a tím pádem de facto i celé Prahy. Jde přitom o jednu z nejpůsobivějších gotických staveb na světě. 

"Staroměstská mostecká věž vznikla spolu současně s Karlovým mostem v roce 1357 a ta hlavní idea byla císaře Karla IV., který si na pomoc vzal architekta Petra Parléře. Měl s ním výborné zkušenosti, protože už v roce 1356 se Petr Parléř podílel na svatovítské katedrále a ta věž fungovala jako taková vítězná brána nebo jako takový triumfální oblouk, který vede přes Karlův most směrem k Pražskému hradu," řekla Barbora Scherf - PR specialista Prague City Tourism.

Dnes je věž pod správou Prague City Tourism a stalo se z ní reprezentativní místo pražské historie. 

"Sál, ve kterém se právě nacházíme, který je ve druhém patře, funguje někdy na různé akce, dokonce se zde i někdy žádá o ruku nebo se zde pořádají různé výstavy, nicméně dříve se to druhé patro využívali jako takové vězení pro dlužníky z lepších rodin. V tom prvním patře fungoval běžník a z prvního patra se spouštěla mříž, která oddělovala to Staré Město pražské od Karlova mostu a potažmo Malé Strany," řekla Barbora Scherf - PR specialista Prague City Tourism.

Druhé patro, konkrétně jeho strop, je pak samostatnou kapitolou celé věže. 

"Ten strop je novogotickým dílem Jana Šebla, který ho nechal vystavit v druhé polovině 19. století nebo se na něm podílel a ty vitráže jsou podle kartonu českého grafika, malíře pana Binkeho," řekla Barbora Scherf - PR specialista Prague City Tourism.

Staroměstská mostecká věž ale není zajímavá pouze zevnitř, ale také zvenku, čehož si ale bohužel málokdo všimne, což je ale určitě škoda.

"Vůbec nevypadá tak, jak vypadala za dob Karla IV., protože dříve byla celá barevná. Ty sochy a všechny ty monumenty a emblémy, které tam dnes vidíme a jejich pozůstatky byly barevné, a to je vidět v té vnitřní klenbě, když procházíme a podíváme se nahoru, tak tam ještě zbytky gotické malby jsou," řekla Barbora Scherf - PR specialista Prague City Tourism.

Věž měří 47 metrů a na její vrcholek vede celkem 138 schodů, což je poměrně dost. Na druhou stranu na ty, kteří tuto výzvu zdolají, čeká pak nezapomenutelný výhled na Karlův most i celé Hradčany. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu