• Načítám...
>

Lubomír Typlt vystavuje levitující dívky a plačící mimina

  • 1. srpna 2023,
  • 9:43,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Umělecká díla od českého malíře Lubomíra Typlta si návštěvníci mohou prohlédnout v pražské Galerii Villa Pellé. Jde o udivující soubor obrazů a několika objektů, která umělec dovedl do nových poloh a sleduje několik vzájemně na sebe odkazujících tematických i objektových řad.

Reklama

Křičící mimina, levitující dívky a přehlídka barev. Taková je výstava českého malíře Lubomíra Typlta v Pelléově Ville v pražské Bubenči.

"Díla Lubomíra Typlta jsou výjimečná především svou imaginativností, jakousi kolosálností, protože maluje hlavně na velké formáty a také barevností, kterou se asi v české tvorbě vyznačuje. Používá velmi kontrastní barvy a nestandardní motivy," řekla Kateřina Zoubková, produkční galerie Villa Pellé.

Na obrazech jsou totiž vidět například dívky levitující nad propastí, opakující se hlavy křičících mimin a nebo třeba tihle rozvažující mladíci.

"Což je vlastně několik děl, které zobrazují 6 až 16 mladíků, kteří se dívají na nějaký blíže neurčený fyzikální jev, který je fascinuje, ale autor sám neříká, co to je. Je na divákovi, aby si sám dosadil, co na obraze vidí, co z toho na něj vyzařuje," řekla Kateřina Zoubková, produkční galerie Villa Pellé.

Ústředním motivem výstavy, ze kterého vychází i její název, je pak zmiňovaná skupina dívek, které levitují nad neviditelnou propastí.

"Ještě vychází z jiného obrazu, kdy byl Pentagon, kdy stálo 5 dívek na zemi a nějak spolu komunikovaly a Lubomír Typlt to chtěl dovézt ještě dál a fascinoval ho moment, kdy ta těla zbavená gravitace se začnou vznášet a také další věc, co je na jeho obrazech vidět, byť to tam není úplně znázorněné, je nějaký pohyb," řekla Kateřina Zoubková, produkční galerie Villa Pellé.

Asi nejvýraznější částí výstavy je pak místnost s několika obrazy, na kterých se v různých barvách opakují křičící hlavy dětí.

"Je to motiv, který Lubomír Typlt zpracoval už asi před 10 lety, ale teď se k němu vrátil a sám říkal, že ho na něm fascinuje ta animální lidská emoce a že se ji snažil zachytit do toho jednoho jediného okamžiku, kdy se z toho dítěte dere ten zvuk a snažil se, aby ten vizuální dojem na nás ten křik přenesl," řekl Kateřina Zoubková, produkční galerie Villa Pellé.

Návštěvníky pak ve třech patrech galerie čeká několik samostatných okruhů, které rozhodně stojí za shlédnutí. A pokud vás tvorba Lubomíra Typlta zajímá, pak byste ve Ville Pellé rozhodně neměli chybět 10. srpna. Od šesti hodin večer se tady totiž uskuteční poslední komentovaná prohlídka se samotným autorem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu