• Načítám...
>

Praha přitvrdí při vymáhání pravidel pro předzahrádky

  • 20. července 2023,
  • 14:40,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Restaurace v centru Prahy nedodržují pravidla pro předzahrádky. Magistrát chce proto zpřísnit jejich vymáhání. Po provozovatelích předzahrádek bude důsledně vymáhat, aby podoba zahrádek byla v souladu s manuálem, který hlavní město představilo před dvěma lety.

Reklama

Praha přitvrdí při vymáhání pravidel pro restaurační předzahrádky. Většina provozovatelů v centru metropole je totiž nedodržuje. Magistrát přitom novou podobu zahrádek představil už před dvěma lety.

,,My jsme před dvěma lety v minulém volebním období schvalovali nový manuál pro předzahrádky, prostě pravidla pro provozovatele, která určují, co na předzahrádkách být může, co nemůže, tak aby to nevytvářelo zbytečné fyzické nebo vizuální bariéry," řekl po tiskové konferenci pražský radní Adam Zábranský (Piráti).

Pravidla, která určují třeba to, jak velkou část chodníku smí zahrádka zabírat, jestli může mít markýzu nebo podestu a že nesmí být oplocená, Praha zahrnula do nových smluv s restauratéry. Při procházce historickou Prahou ale ani po dvou letech změny reálně vidět nejsou.

,,Někteří provozovatelé odmítli podepsat ty nové smlouvy a zavázat se k těm novým pravidlům a místo toho se s Prahou už dva roky soudí o neplatnost výpovědi. To jsou předem prohrané soudní spory, ti provozovatelé to vědí, všechno už prohráli a v podstatě to byla jen zdržovací taktika," doplnil Zábranský.

Větší část provozovatelů pak sice smlouvu s novými pokyny podepsalo, přesto je ale nedodržuje. V těchto případech chce město znásobit kontroly a vymáhání dodržování pravidel zpřísnit.

,,Odbor majetku nechal zkontrolovat všechny předzahrádky, které jsou v těch nejexponovanějších lokalitách. Asi u dvou třetin provozovatelů našel nějaké pochybení, dohromady 200 pochybení, takže v posledních týdnech začali odcházet vytýkací dopisy, kde dáváme prostor těm provozovatelům uvést ty zahrádky v souladu s tím, k čemu se zavázali ve smlouvách," řekl Zábranský.

V případě, že se pak zhruba do 14 dnů provozovny nepolepší, začne podle Adama Zábranského Praha udělovat pokuty.

,,Pokuty jsou typicky ve výši deseti tisíc korun za jedno porušení za den, takže je to opravdu celkem vysoké. U těch dvou třetin jsme našli v průměru více než dvě pochybení na jednu předzahrádku," doplnil pražský radní Adam Zábranský.

Manuál s pravidly se týká především předzahrádek v památkově chráněných částech města. Typicky tak třeba hradební korzo, královská cesta, Staroměstské, Malostranské i Václavské náměstí a podobně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu