• Načítám...
>

Národní muzeum představuje šatník prvních dam

  • 27. července 2023,
  • 16:10,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Národní muzeum představuje módu a styl prvních dam. Prohlédnout si tady návštěvníci mohou desítky ikonických oděvů a nechybí ani inaugurační šaty manželky současného prezidenta České republiky Evy Pavlové.

Reklama

Večerní róby, elegantní kostýmky, ale i nejrůznější módní doplňky. Národní muzeum v Praze láká návštěvníky na výstavu, která mapuje šatník manželek českých a československých prezidentů.

"Výstava se jmenuje První dámy - móda a styl a je to taková výstava, kde se potkává historie, elegance a móda, ale přestože ta móda je v názvu, tak tady asi není tím úplně nejdůležitějším, protože se snažíme ukázat spíše ten styl našich prvních dam v rolích, které zastávaly," řekla Miroslava Burianová - kurátorka výstavy.

Na výstavě tak návštěvníci spatří oděvy od těch striktně společenských, které v dané době vyžadovala etiketa, až po ty volnočasové. 

"Představujeme první dámy v takových těch rolích, které jsou od ní požadovány očekáváním veřejnosti, například charitativní činnost nebo méně známé role, jako jsou například takzvané čaje pro dámy. Pak představujeme první dámu i v takové polosoukromé sféře, to znamená, jaké byly jejich profese, jaké byly jejich koníčky," řekla Miroslava Burianová - kurátorka výstavy.

Výstava tak odkrývá i důležitá témata a role manželek prezidentů. K těm bezesporu už od dob Hany Benešové patří charita. A i ta se do módy prvních dam propsala.  

"Ve výstavě nemůže proto chybět i paní Olga Havlová, která je s tímto tématem obecně v povědomí veřejnosti nejvíce spojována a představuje jí tady její oblíbený svetr, který nosila při své práci ve Výboru dobré vůle," řekla Miroslava Burianová - kurátorka výstavy.

Výstava není uspořádána chronologicky, ale tematicky, návštěvník si tak může udělat představu o vkusu jednotlivých partnerek prezidentů.

"Nejzajímavější jsou šaty Hany Benešové, protože to je dáma, která je dlouhodobě vnímána jako určitý módní vzor, takže její šaty opravdu dokládají to, že taková byla," řekla Miroslava Burianová - kurátorka výstavy.

Výstava provádí návštěvníky obdobím od vzniku Československa až po současnost. Proměnu doby i společenského klima přibližuje oblečení dvanácti manželek prezidentů - včetně současné první dámy. Ta pro výstavu zapůjčila svůj inaugurační komplet. 

"Ten komplet se skládal ze tří částí, jednoduché pouzdrové sukně a propracovaného kabátku s peplem a poté, co vystoupila naše první dáma na balkon a pozdravila přihlížející a odebrala se poté do katedrály, tak ho ještě doplnila pelerínou zateplenou peříčky, takže opravdu velmi lehounkou a velmi elegantní záležitostí," řekla Miroslava Burianová - kurátorka výstavy.

Výstava ale nezapomíná ani na prezidenty. Součástí expozice je tak například i legendární „flanelka“ Petra Pavla, kterou si pravděpodobně většina z nás pamatuje z jeho předvolební kampaně

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu