• Načítám...
>

O budoucím vzhledu Vítězného náměstí je rozhodnuto

  • 20. září 2023,
  • 7:48,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Autorem vítězného návrhu na dostavbu Vítězného náměstí v Praze 6 je holandské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch architects. Výsledky mezinárodní soutěže byly odhaleny v úterý 19.září v prostorech Staroměstské radnice.

Reklama

O budoucím vzhledu Vítězného náměstí v Praze 6 je rozhodnuto. Autorem vítězného návrhu na dostavbu takzvaného čtvrtého kvadrantu Kulaťáku, jak se hovorově říká, je nizozemsko-český tým. 

"Vítězem je Benthem Crouwel a česká kancelář ov-a. Ten výběr toho týmu v porotě byl velmi konsenzuální. Porota byla mezinárodní a velmi silně obsazená. Je to další příspěvek nejenom na mapu architektonických soutěží v Praze, ale doufejme i na mapu realizací," řekl Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hlavního města Prahy.

"Já musím říct jako člen poroty, která to posuzovala, že tam byla velmi vzácná shoda mezi odborníky, architekty a závislými členy, to znamená investory a politiky. Myslím si, že vyhrál právě tím, že nabízí několik vrstev schopnosti oslovit běžného člověka," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

Nové Vítězné náměstí by mělo nabídnout nejen byty, kanceláře, restaurace a obchody, ale i novou budovu Vysoké školy chemicko-technické a její mini pivovar. Navíc by zde mělo vzniknout kulturní centrum, které by se mělo stát srdcem celých Dejvic, místem, kde se občané budou potkávat na výstavách, koncertech nebo divadelních představeních. 

"Poté, co byl oznámen vítěz, tak probíhá jednání mezi investorem, což je společnost 4. kvadrant Penta, Kaprain a Sekyra spolu s vítězem, pokud se dohodnou, což by mělo být ve velmi krátké době, tak se začne projektovat. Až bude projekt na stole, tak se bude posuzovat v rámci správního řízení a v průběhu třeba dvou, tří let se můžeme dočkat zahájení stavby," řekl Jakub Stárek (ODS) - starosta MČ Praha 6.

"Jeden z investorů Petr Palička říkal, že očekává realizaci mezi pěti až sedmi lety, což je ambiciózní plán. V Praze se povoluje velmi těžce," řekl Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hlavního města Prahy.

Mezinárodní soutěž, která rozhodla o vítězi, byla vyhlášena loni v srpnu a zúčastnilo se jí 44 týmů, z nichž 10 porota poslala do prvního kola. Do druhého kola se probojovala už jen polovina. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu