• Načítám...
>

Praha chce přímý odkup budovy Nákladového nádraží

  • 27. září 2023,
  • 17:55,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Pražský magistrát chce namísto zvažovaného založení společného podniku s Českými drahami a společností Sekyra Group usilovat o přímý odkup budovy Nákladového nádraží Žižkov. Město chce ve funkcionalistické budově vybudovat kulturně-společenské centrum a školu. Na nevyužitém území v okolí nádraží plánuje několik developerských firem postavit novou čtvrť až pro 15 tisíc obyvatel. Rozlehlou budovu vlastní České dráhy, které v minulosti s developerskou firmou Sekyra Group vytvořily společný podnik Žižkov Station Development, jenž má na budovu nádraží předkupní právo.

Reklama

Hlavní město Praha nadále stojí o konverzi budovy Nákladového nádraží Žižkov na společensko-kulturní a školské centrum. Podle dřívějších vyjádření by ve funkcionalistickém nádraží mohlo být sídlo Národního filmového archivu, kulturní a společenské prostory nebo základní škola. Město zároveň bude hledat a preferovat cesty přímého jednání s Českými drahami a společností Sekyra Group.

„Jeden z nich je vlastník a druhý je držitel majetkových práv. Chceme najít cestu přímého odkupu a navrhnout jasné řešení,“ vysvětluje Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora hlavního města Prahy.

Praha ale zatím neslibuje, že objekt koupí, ale udělá vše pro to, aby našla realistickou cestu k příslušné tranši. 

„Zvažoval se postup, že bychom vytvořili nějaké SPV se společností Sekyra Group kvůli té samotné budově, ale ukázalo se, že by to byla velmi komplikovaná cesta, tak jsme se nakonec shodli, že nejlepší by bylo tu budovu získat do vlastnictví Prahy a nějakou spolupráci se soukromým sektorem řešit případně až později,“ doplňuje radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Původně mělo nádraží ustoupit výstavbě, po tlaku aktivistů z demolice sešlo a od roku 2013 je budova kulturní památkou. Podle loni schválené urbanistické studie má v nové čtvrti v areálu Nákladového nádraží Žižkov v budoucnu žít až 15 tisíc obyvatel, mají tam vzniknout parky a několik škol a školek. Na severním okraji území podél Malešické ulice vznikne tramvajová trať a nová Jarovská ulice čtvrť napojí na budoucí úsek městského okruhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu