• Načítám...
>

Praha se bude bránit proti milionové pokutě za hazard

  • 7. listopadu 2023,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Praha se bude soudně bránit proti další pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterou dostalo v souvislosti s protihazardní vyhláškou, tentokrát z let 2018 až 2021. Zaplatit musí přes 2,4 milionu korun. Ke Krajskému soudu v Brně podá proti rozhodnutí ÚOHS hlavní město správní žalobu. Pokutu město uhradí z příjmů z hazardu. Stejně Praha postupovala již v červenci tohoto roku, kdy předseda ÚOHS odmítl přehodnotit rozhodnutí svého úřadu a ten tak pravomocně udělil metropoli pokutu přesahující dva a půl milionu korun za historickou protihazardní vyhlášku z let 2014 až 2018.

Reklama

Praha podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže chybovala, když v letech 2018 až 2021 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, na kterých je možné herny, kasina nebo videoherní terminály provozovat. Místa však nevybrala na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií. Úřad chce po Praze úhradu pokuty ve výši 2,4 milionu korun. Podobnou pokutu přitom Praha dostala za historickou protihazardní vyhlášku z let 2014 až 2018. 

„Zároveň taky podáme proti té pokutě správní žalobu, podobně jako jsme jí podali proti té první pravomocné pokutě v tomto roce,“ popisuje radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Praha musí pokutu zaplatit do 21. listopadu letošního roku. Jedním z argumentů v žalobě bude právo na subsidiaritu, tedy možnost rozhodovat na nejnižším stupni veřejné správy. Právě to byla jedna z výtek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že vyhláška není celoměstská.

„Praha dlouhodobě uplatňuje ten přístup, když městské části na svém území vůbec hazard nechtějí, tak jim vyjde vstříc. Nicméně my teď budeme projednávat na politické úrovni, jestli případně tu vyhlášku nezměníme, alespoň dočasně tak, aby vyšla vstříc tomu základnímu požadavku ÚOHS, aby to byla celoměstská vyhláška dělaná na základě nějakých objektivních kritérií a ne podle toho, co městské části chtějí,“ uzavírá Adam Zábranský (Piráti), radní hlavního města Prahy.

Pokutu město uhradí z příjmů z hazardu. Za stejný postup byla v minulosti pokutována asi desítka radnic a obecních úřadů, pokuty se obvykle pohybovaly ve statisících. Rozpočet pokutované obce přitom nehraje při rozhodování roli. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu