• Načítám...
>

Plánovaná základna pražské záchranky zná svou podobu

  • 14. listopadu 2023,
  • 9:50,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Magistrát hlavního města Prahy slavnostně vyhlásil vítěze návrhu provedení pro nové sídlo pražské záchranky. Stalo se jim slovenské architektonické studio Plural. Nová budova by měla stát na Proseku.

Reklama

Po 166 letech má pražská záchranka největší naději, jakou kdy měla, že bude mít prostor se zázemím odpovídající důležitosti své funkce. Vedení města představilo vítězný návrh soutěže architektonicko-urbanistické soutěže na návrh nové Administrativně-technické budovy Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Vítězem se stalo architektonické studio Plural z Bratislavy. 

"Opravdu jsme na začátku. Tohle je jenom počáteční projekt, teď je zapotřebí udělat opravdu prováděcí projekt, to zabere nějakou chvíli, vysoutěžit potom dodavatele a tak dále, takže nějaký předpokládaný čas toho, pokud všechno půjde v pořádku, bude začátek roku 2030," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Nová budova by měla být na Střížkově v Praze 9.

"Ten pozemek je hlavního města Prahy, což je pro nás výhoda, respektive on není, my jsme ho svěřili městské části, ale teď nám ho vrací," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Pražská záchranka na svou centrálu, která by patřila pouze jim, čeká už od svého vzniku v roce 1857. Stávající sídlo, které je v ulici Korunní od roku 1999, nesplňuje podmínky pro provoz dispozičně ani pro další rozvoj.

"Klíč k záchrance je operační středisko. Operační středisko můžeme rekonstruovat zleva zprava, ale prostě do prostoru, který je v budově, která byla vlastně Ministerstvo zdravotnictví někdy v 50. letech, byl to hotel za první republiky a jsme tam napůl s městskou policií, nám už se tam prostě víc technologií nevejde," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Pod jednou střechou by kromě operačního střediska měly být sklady zdravotnického materiálu, léčiv a přístrojů, ale i uniforem pro téměř 600 záchranářů. Mimo jiné i garáže s auto opravnou, relaxační zóny pro záchranáře nebo vzdělávací a výcvikové prostory.

"Celá cena, která se dneska pohybuje nad 2 miliardy korun, je velká, ale předpokládám, že v tom roce 2030 budeme zase na úplně jiných cenách, takže teď předjímat, co to bude stát, by bylo opravdu věštění z křišťálové koule," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy

Nová základna by měla být srdcem pražské záchranky a proto současná výjezdová stanoviště zůstanou po celé Praze, aby limity dojezdů i nadále nepřesahovaly 8 minut.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu