• Načítám...
>

Organizace Paprsek má novou službu pro lidi s postižením

  • 30. listopadu 2023,
  • 8:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští radní na pondělním zasedání rozhodli o navýšení počtu zaměstnanců a financí pro Dětské centrum Paprsek. To zahájí od 1. listopadu letošního roku provoz nové odlehčovací služby, čímž bude navýšena kapacita pobytových sociálních služeb o dalších osm osob. Služba bude fungovat v nonstop režimu celoročně a bude určena pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením.

Reklama

Na celkem 248 400 korun zvedla Praha neinvestiční příspěvek Dětskému centru Paprsek. To také koncem letošního listopadu zahájilo provoz nové odlehčovací služby ve Vokovicích v Praze 6.

,,Máme zde sedm lůžek pobytové služby, kdy klient k nám může přijít a stráví tu noc a to záleží samozřejmě na rodině a domluvě, jestli to bude jedna nebo jestli to bude prodloužený víkend nebo jestli to bude týden, čtrnáct dní, kdy rodina, opatrovník, kdokoli, kdo o toho klienta pečuje, si může odpočinout, vyřídit si svoje nezbytné záležitosti," řekla ředitelka Dětského centra Paprsek, Ivana Hejlová.

,,Je to velice důležité, protože pro ty rodinné příslušníky je ta péče velmi náročná. Musíme říci, že tady bude péče pro opravdu kombinované postižení, velká mentální postižení a samozřejmě i pro lidi, jako je autismus a tak dále. Takže opravdu ta péče rodinných příslušníků ohromná," řekla náměstkyně pražského primátora, Alexandra Udženija (ODS). 

Nová odlehčovací služba ve Vokovicích bude sloužit klientům od 16 do 45 let a v oblasti pobytových sociálních služeb v Praze nabídne místa pro dalších celkem 8 osob. Jejich pobyt v centru z velké části hradí stát.

,,Klienti si budou vekou část úhrady platit ze svého příspěvku na péči, který dostávají, ale samozřejmě tím, že naším zřizovatelem je město Praha, takže drtivá část finančních prostředků je od našeho zřizovatele, případně z MPSV, kdy vlastně formou dotace na tu naší službu získáváme i peníze z MPSV," vysvětlila ředitelka centra Hejlová.

O investiční náklady na vybudování v pořadí už druhého odlehčovacího centra a jeho vybavení se podělilo hlavní město a stát.

,,Celkový projekt stál 34 milionů a děkujeme Ministerstvu práce a sociálního rozvoje, které přispělo částkou 9,5 milionu," doplnila Udženija.

Protože centrum zřizuje město, pražští radní schválili také zvýšení počtu zaměstnanců o 16 pracovníků včetně nákladů na jejich platy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu