• Načítám...
>

Sportovcem roku ČeFeS 2023 je Michala Petříková

  • 14. prosince 2023,
  • 16:32,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

...

Reklama

Sport je prospěšný i pro ty z nás, kteří se narodili znevýhodnění. To byl jeden z důvodů, proč byla v loňském roce založena první Česká federace sportovců s Downovým syndromem. Dnes už má 30 zaregistrovaných sportovců a 60 jich pod jejich záštitou soutěží.

"Naše vize je taková, že chceme zastřešit všechny sporty, které vůbec známe a chceme je mít na starosti a chceme opravdu dát šanci a možnost těmto sportovcům, aby se účastnili různých závodů, ale samozřejmě také mezinárodních soutěží a pokud to vyjde, tak možná i paralympijských her," řekl Matěj Palatý sportovní trenér ČeFeS Down.

Downův syndrom je nejčastější porucha chromozomů a bývá nejvíce rozpoznatelnou příčinou mentální retardace. ČeFeS, jak si federace zkráceně říká, není jen pro děti či dospělé, protože věk je jen číslo a tak ráda přivítá kohokoli s tímto postižením a chutí se hýbat. 

"V letošním roce byly dvě obrovské akce. Byla to v uvozovkách olympiáda pro tyto děti, která se koná jenom jednou za čtyři roky a jmenuje se Global games. Naše federace získala dvě medaile - stříbrnou a bronzovou v obrovské konkurenci celého světa a potom druhá vrcholná akce byla Mistrovství Evropy v italské Padově, kde jsme opravdu posbírali velké množství medaili, je to přes 15 medailí a z toho 10 zlatých," řekl Matěj Palatý sportovní trenér ČeFeS Down.

Celý rok shrnulo vyhlášení sportovce roku 2023 z řad českých atletů a atletek s Downovým syndromem, které se konalo opět v rezidenci primátora hlavního města Prahy na Mariánském náměstí. 

"Vítězkou letošního roku se stala Michala Petříková. Myslím i celkově za celou federaci, že si to zasloužila naprosto jednoznačně, jelikož byla nejúspěšnější jak na Global games, tak na Mistrovství Evropy. Je to slečna, které dal samozřejmě Pán Bůh do vínku velký talent a my se ho teď snažíme rozvíjet," řekl Matěj Palatý sportovní trenér ČeFeS Down.

Oceněna nebyla pouze vítězka, ale osm nejlepších sportovců, u kterých nebylo uvedeno pořadí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu