• Načítám...
>

Středočeský kraj svolal briefing pod železničním mostem

  • 15. prosince 2023,
  • 11:53,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Na náplavce pod pražským Vyšehradským mostem se uskutečnil tiskový briefing k situaci ohledně železničního mostu přes řeku Vltavu. Akce se zúčastnili zástupci veřejnosti i železničních dopravců. Přítomen byl prezident Svazu dopravy Oldřich Sládek, prezident Sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.CZ Martin Hořínek, výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců SVOD Bohemia Petr Moravec a také radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký. Shodli se, že ministr dopravy musí učinit razantní kroky s ohledem na situaci mostu na Výtoni.

Reklama

Požadavky na zkapacitnění a zkvalitnění dopravy přes železniční most na pražské Výtoni zaznívají jak ze stran dopravců, cestujících, ale i od představitelů Středočeského kraje. Ministr dopravy Martin Kupka několikrát avizoval, že definitivní rozhodnutí má padnout do konce letošního roku. Ministr by měl v tomto případě učinit důrazné kroky, které povedou k finálnímu rozhodnutí a realizaci stavby.

"Účelem dnešního setkání bylo podpořit ministra dopravy Martina Kupku a Ministerstvo dopravy v tom, aby už neodkládali rozhodnutí o osudu Výtoňského železničního mostu a aby toto rozhodnutí přijali v co nejbližší době. A pokud už to rozhodnutí bude přijato, tak podporujeme výstavbu nového železničního mostu a nahrazení stávající konstrukce," řekl Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

"Největší problém v tom je, že po tomto mostě se nedá provozovat současná železniční nákladní doprava v takové kvalitě a takovém potřebném rozsahu, který dnešní doba vyžaduje," řekl Oldřich Sládek, prezident Svazu dopravy.

"Stav Výtoňského železničního mostu je velmi vážný, je prakticky v havarijním stavu a ten havarijní stav vedl k tomu, že už teď od 10. prosince je výrazně omezený provoz, což znamená, že na mostě může v danou chvíli být pouze jeden vlak, smí jet maximálně dvacetikilometrovou rychlostí a pak je tam samozřejmě ještě omezení tonáže," řekl Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

Od roku 2015 vzrostl totiž počet nákladních a osobních spojů v tomto úseku o 100 souprav za jeden pracovní den. Vycházíme-li z dat o vývoji dopravy na železničním mostu na Výtoni, můžeme prý v následujících deseti letech očekávat nárůst dopravy o další desítky vlaků. Už teď se totiž prý propustnost úseku Smíchov – Vyšehrad dotýká hranice únosnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu