• Načítám...
>

Radnice mohou letos Prahu žádat o peníze jen na 3 projekty

  • 24. ledna 2024,
  • 16:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha letos rozdělí mezi jednotlivé městské části půl miliardy korun ze své rozpočtové rezervy. Největší část půjde do investičních projektů v oblasti dopravy. Praha ale ohledně žádostí radnic přichystala řadu změn.

Reklama

Půl miliardy korun - tolik pro rok 2024 vyhradila Praha ze svého rozpočtu na investiční dotace pro městské části. Radnice ale letos peníze z investiční rozpočtové rezervy metropole bude moci využít jen na už zahájené nebo chystané projekty. Magistrátu navíc každá městská část může zaslat maximálně tři projekty.

,,Město má v určité fázi rozjetí, přípravy a dokonce podepsaných smluv rozjeté akce za více než 300 miliard plus městský okruh, což je cirka 120 miliard a nikdo neví, kolik by nás to doplacení nebo dodělání městského okruhu stálo," řekl Zdeněk Kovářík (ODS), radní hlavního města Prahy.

Levná pak nebude ani plánovaná automatizace metra na linkách C a D, která vyjde na dalších zhruba 86 miliard korun. V nemalých miliardách se pak podle pražského radní Zdeňka Kováříka bude pohybovat i chystaná rekonstrukce karlínských kasáren, které nedávno Praha získala od státu.

,,My jsme se dneska dostali do situace, že sice se Praze kde kdo vysmívá, že Praha je bohatá, že tím pádem nemá dostat žádné peníze, že jí je potřeba obrat, ale schválením usnesení zastupitelstva k automatizaci překročíme ten rubikon tím, že vlastně ty schválené a rozjeté aktivity překročí naše disponibilní zdroje do roku 2026," vysvětloval Kovářík.

Jednoduše řečeno, protože je Praha vnímána jako bohatý region a ze státní kasy do ní neproudí tolik peněz jako do jiných krajů, nebude mít metropole podle radního Kováříka dostatek peněz na financování všech projektů, které bych chtěla nebo potřebovala.

,,Schvalováním nápadů, které vám pozitivně kolegové představují na tiskových konferencích včetně obrázků, promítání a všeho dalšího, tak jsme překročili tu hranici, kterou jsme schopni financovat. Takže z těch 309 miliard budeme muset učinit pořadí, co má přednost," doplnil Kovářík.

Magistrát tak od letoška bude podporovat primárně ty žádosti, které jsou zaměřené na dofinancování projektu, dále pak na investice do školství, sociální oblasti, investice do veřejného prostoru nebo zeleně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu