• Načítám...
>

Aplikace Bright Sky pomáhá obětem domácího násilí

  • 28. února 2024,
  • 17:10,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Obětí domácího násilí v Česku přibývá. Netýká se přitom zdaleka jen žen, ale i mužů. Pokud jde ale o ženy, tak až každá třetí během života zažije slovní týrání, bití nebo sexuální násilí ze strany partnera. Oproti předchozím rokům ale podle psychologů mnohem méně obětí hlásí domácí násilí policii, čím dál častěji se ale obracejí na neziskové organizace a centra, která ženám pomáhají. Čtvrtým rokem jim v Česku pomáhá také původně v Británii vyvinutá aplikace Bright Sky. Tu v Česku zavedla Nadace Vodafone a nyní se spojila i se Středočeským krajem.

Reklama

Bright Sky je unikátní aplikace původně vyvinutá příslušníkem policie ve Velké Británii a pomáhá obětem domácího násilí, případně těm, kteří se obávají, že by se oběťmi tohoto násilí mohli stát jejich blízcí. Čtyři roky funguje už také v České republice, a to díky Nadaci Vodafone, která se navíc spojila se Středočeským krajem.

„S Nadací Vodafone došlo ke spolupráci tak trochu oklikou. My jsme jako Středočeský kraj byli úplně prvním krajem v Česku, který podepsal memorandum o pomoci obětem domácího násilí se společností IKEA a s koalicí NeNa, která zahrnuje tři neziskové organizace, a to Profem, Acorus a Rosa, které se už třicet let věnují obětem domácího násilí,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

„My jsme provedli několik školení jak pro pracovníky Středočeského kraje, tak i pro lidi z jednotlivých obcí a městských nebo obecních úřadů a zároveň jsme ve spolupráci se Středočeským krajem proškolili například na dvě stovky středočeských policistů,“ dodává Zuzana Holá z Nadace Vodafone. 

Aplikace obsahuje dotazník, který pomáhá určit, zda a v jaké míře uživateli aplikace domácí násilí hrozí a poradí mu také, kam se obrátit pro pomoc. 

„Je tam také takový deníček, který vede k zaznamenávání nějakých událostí. A to, co je pro nás teď velmi převratné, že kromě toho, že prostřednictvím té aplikace se dovoláte policii, tak se s ní také můžete spojit prostřednictvím našich středočeských POL POINTŮ,“ vysvětluje Petra Pecková (STAN), hejtmanka Středočeského kraje.

To jsou v podstatě takoví virtuální policisté, se kterými se můžete spojit i z pohodlí domova, případně je navštívit na 35 místech ve Středočeském kraji. Oběť tak nemusí jít přímo do budovy policie v místě svého bydliště, kde může být někým sledována. Další výhodou aplikace je, že na první pohled nemusí být zřejmé, k čemu přesně slouží a nehrozí, že by ji někdo mohl zneužít. 

„I na to jsme mysleli při vývoji aplikace. Ikona aplikace nemá v sobě napsáno, že řeší domácí násilí, ani ho nijak nesymbolizuje a zároveň ta aplikace může využívat takzvaný skrytý nebo diskrétní mód. A možná úplně nejdůležitější funkcí je takzvaný adresář kontaktů, kde vy i podle místa vaší aktuální polohy si můžete najít centra pomoci nebo neziskové organizace, které se na pomoc obětem domácího násilí soustředí,“ popisuje ředitelka Nadace Vodafone Zuzana Holá.

Aplikaci Bright Sky můžete využívat na všech typech mobilních operačních systémů a je jak v češtině, tak také v angličtině a ukrajinštině. Za necelé čtyři roky si ji v Česku stáhlo zhruba 10,5 tisíce uživatelů. Aplikaci ale většinou nepoužívají pořád, průměrně ji vždy po zhruba třech měsících zase odinstalují, když zjistí všechny potřebné informace a rady. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu