• Načítám...
>

Legendární výrobce klavírů Petrof slaví 160 let

  • 9. dubna 2024,
  • 23:36,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Jak vzniká a funguje klavír přiblíží návštěvníkům Národního technického muzea výstava ke 160. výročí královéhradecké firmy Petrof. K vidění bude jeden z prvních nástrojů, které v roce 1865 vyrobil zakladatel firmy Antonín Petrof, nebo také unikátní bílý diskoklavír s neonovým svícením, který se stal hitem v Česku 90. let. Na jeden klavír, Magic Egg z roku 2018, si lidé budu moci i zahrát. Firma jich zatím vyrobila tři kusy. Výstava prezentující klavír jako technické dílo bude přístupná do 31. ledna příštího roku.

Reklama

Prakticky každý hudebník ho zná a prakticky každý hudebník na něm hrál. Řeč je o legendární značce na výrobu klavírů Petrof, kterou v roce 1864 v Hradci Králové založil Antonín Petrof a dnes tak slaví neuvěřitelných 160 let. Národní technické muzeum připravilo u této příležitosti unikátní výstavu, kde mají návštěvníci možnost zjistit, jak vzniká a funguje klavír. Ten se totiž skládá z celkových sedmi tisíc součástí a jeho výroba je hotová věda.

"Každá se musí vyrobit ručně, není to nic jednoduchého a všichni ti, kteří klavír vyrábí, jsou specialisté a proto jsme se rozhodli připravit výstavu o klavírech jako o technickém díle, abychom upozornili právě na to, co ten klavír uvnitř obsahuje a jak se vyrábí," řekl Karel Ksandr - generální ředitel Národního technického muzea.

Náročné je vybrat už jenom dřevo na rezonanční desku, což je přitom naprosto zásadní pro to, jak ve finále klavír zní. Jedná se většinou o smrky, které jsou staré i více než 150 let a pochází z horských oblastí. Dále pak také nesmíme zapomínat ani na struny.

"Málokdo si uvědomí, jak vlastně struna vypadá, takže je to uprostřed drát, kolem toho je obmotaný jiný drát a to je třeba vyrobit a samozřejmě v různých tloušťkách, aby tam byly ty správné tóny. Když se podíváme tady, tak tady je zvětšený model mechaniky klavíru, kde kladívko bouchá do té struny nahoře," řekl Karel Ksandr - generální ředitel Národního technického muzea.

K dnešnímu dni bylo vyrobeno více než 635 tisíc kusů těchto nástrojů a mezi jeho majitele patří například Billie Eilish, Paul McCartney a filmovou hudbu na něm skládal také Ennio Morricone.

Výstava chce jednak návštěvníky seznámit s tím, jak se klavír vyrábí, ale také jim ukázat nejrůznější designové kousky, aby klavír lahodil nejenom uchu, ale i oku. Jedním z těch nejvýraznějších je bezesporu diskoklavír. 

"Nástroj byl velmi populární v 90. letech, je s ním natočeno mnoho koncertů nebo i recitálů s českými umělci a je to jeden z takových unikátních kousků," řekla Zuzana Ceralová Petrofová - prezidentka firmy Petrof.

Těmi ale výstava rozhodně nešetří. Mezi další unikáty patří i klavír, který vyrobil sám otec zakladatel Antonín Petrof.

"Je to jeden z úplně prvních nástrojů, který prošel rukama Antonína Petrofa, a to sice tak 6. kus, jsme se dopočítali, z roku 1865 a my jsme byli založení 1864," řekla Zuzana Ceralová Petrofová - prezidentka firmy Petrof.

Firma Petrof je známá po celém světě a obchoduje celkem na pěti kontinentech. Chystá se například do Indie, Vietnamu nebo Jižní Ameriky. Výrobu chce společnost soustředit i do jiných zemí, a to kvůli rozdílným klimatickým podmínkám v daných zemích.

"Pokud to posíláme do jihovýchodní Asie, kde je vysoká vlhkost a teplota, to znamená jiné klimatické podmínky, tak ho musíme speciálně připravit, my tomu říkáme tropikalizace, což jsou samozřejmě další vícenáklady a pak se ten nástroj prodražuje, takže jsme hledali cestu toho, abychom dokázali vyrábět i v místě, kde chceme prodávat," řekla Zuzana Ceralová Petrofová - prezidentka firmy Petrof.

V současné době vyrábí klavíry Petrof v pořadí šestá generace slavného rodu. A přestože všude kolem nás je na vzestupu digitalizace a umělá inteligence, hra na čistě akustický klavír vždy měla a bude mít své pevné místo. Radost a přirozený zážitek ze hry totiž nenahradí žádná technologie. Výrobní technologii ale zvládají ve firmě Petrof na jedničku, a to už 160 let. A pokud chcete vědět, jak se takový klavír vyrábí, vyrazte na výstavu do Národního technického muzea, kde se dozvíte všechno, co jste chtěli vědět o klavíru, ale báli jste se zeptat. Možnost máte až do 31. ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu