• Načítám...
>

Praha finančně podpoří rozvoj školských zařízení

  • 17. června 2024,
  • 20:10,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Hlavní město podpoří rozvoj školských zařízení na svém území. Městským částem, které je zřizují, poskytne částku v celkové výši 791,6 milionu korun. Dotace jsou určeny především na navýšení kapacit mateřských a základních škol. Jedná se o projekty, které jsou ve vysoké fázi přípravy nebo se již začaly realizovat. Záměr v pondělí odsouhlasili pražští rádní, schválit jej musí ještě Zastupitelstvo hlavního města Prahy.

Reklama

Vybrané školy a školky z jednotlivých městských částí se dočkají finanční podpory ve výši necelých 800 milionů korun. Dotace jsou určeny zejména na navýšení kapacit mateřských a základních škol. Jde přitom o projekty, které jsou ve vysoké fázi přípravy nebo se už začaly realizovat.

„U těch škol zmíním například výstavbu Základní školy V Cibulkách na Praze 5, kde ta dohoda je daleko komplexnější. My jsme se tam domluvili s Prahou 5, že tím, že dostane prostředky na tuto základní školu, tak nebude potřebovat například budovy na Vltavské, které jsou v současnosti pronajímané vysokým školám,“ říká radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Těmto budovám a těmto vysokým školám končí v příštím roce nájemní smlouva a Praha 5 už nebude tyto nájemní smlouvy prodlužovat. Do těchto budov budou naopak umístěny střední školy. Konkrétně Praha jedná s Gymnáziem Na Zatlance, které by tam mohlo mít své další třídy.

„Jednáme ještě o dalších projektech, které, když budou mít vyřízené stavební povolení a všechny žádosti, bychom podpořili v září, popřípadě v dalších měsících. Stejně tak jednáme o rozšíření několika středních škol s Odborem investic i s Odborem školství. Diskutujeme nad připraveností jednotlivých projektů, aby to bylo co nejrychlejší a nejefektivnější,“ popisuje radní hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

„Až Praha 5 převezme od soukromého investora pozemky na Smíchově v té nádražní části, tak my převezmeme tyto pozemky od městské části včetně projektu, který si odsvěříme od městské části a budeme jako město stavět tu školu, která bude sloužit pro tuto čtvrť. Je to komplexní dohoda, která je zatím podpořena dohodou s paní starostkou a s radou městské části,“ vysvětluje radní hlavního města Prahy Zdeněk Kovářík (ODS).

V Praze se v posledních několika letech zvyšuje počet žáků nastupujících do prvního stupně základního vzdělávání. A to zejména v oblastech, které donedávna sloužily průmyslu nebo jinému účelu, než k usídlení obyvatel. Nyní se v těchto lokalitách staví bytové komplexy, avšak často bez zajištění potřebné infrastruktury. Počet žáků na základních školách se v Praze výrazně zvýšil po roce 2010.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu