• Načítám...
>

Voda v Praze je v koupalištích dobrá, pozor na Šeberák

  • 11. července 2024,
  • 15:23,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

...

Reklama

Léto je v plném proudu a k tomu patří i vysoké teploty a možnost vykoupat se v bazénu nebo na přírodních koupalištích. Zejména u nich je ale nutné sledovat aktuální kvalitu vody, aby po návštěvě koupaliště nenásledovala návštěva lékaře kvůli zdravotním problémům z koupání v závadné vodě.

"Kvalita vod umělých koupališť je vesměs dobrá, můžeme říci, že víceméně veškeré koupaliště naplňují legislativní požadavky na kvalitu vody. U přírodních koupališť, které sledujeme, je voda též vyhovující," řekl Ondřej Smílek - pracovník vztahů k veřejnosti.

Pozor byste si měli dát ale například u koupaliště Šeberák na jižním okraji Prahy 4, kde je aktuálně zvýšený výskyt sinic, což by mohl být pro citlivé jedince problém. Naopak každoročně výbornou kvalitu vody slibují biotopy Radotín a Lhotka nebo betonová nádrž Šárka, případně koupaliště Motol. 

"V případě přírodních koupališť jde nejčastěji o alergické reakce, které se mohou projevit kožní vyrážkou, případně zarudnutím očí, dále může dojít ke kontaminaci toxiny sinic, které mohou způsobit zažívací potíže, případně bolesti hlavy, v závažnějších případech poškození jater," řekl Ondřej Smílek - pracovník vztahů k veřejnosti.

Problémy mohou nastat i v umělých koupalištích. 

"V případě zvýšené mikrobiologické kontaminace vodních koupališť hrozí návštěvníkům infekční onemocnění, jako je například zánět kůže, zánět uší, vnímaví jedinci se mohou také setkat s alergickou reakcí na chlor, kterým se voda dezinfikuje," řekl Ondřej Smílek - pracovník vztahů k veřejnosti.

Výsledky rozboru umělých koupališť nejsou sice pro veřejnost k dispozici, ale u pražských přírodních koupališť platí, že aktuální informace naleznete na stránkách Hygienické stanice hlavního města Prahy. Je dobré to sledovat, jinak riskujete vaše zdraví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu