• Načítám...
>

Zoo Praha chová dvakrát jedovaté hady

  • 18. září 2024,
  • 11:48,
  • PRAHA,
  • Lucija Veselá

Dvojnásobně jedovatí hadi se zabydleli v Zoo Praha v pavilonu Terárium. Jde o vzácně chované užovky tygří.

Reklama

Nacházíme se v pražské zoo, kde mohou návštěvníci nově spatřit vzácně chované užovky tygří. 

Dvě zhruba půlmetrové užovky naleznou návštěvníci Zoo Praha v pavilonu Terárium, ve kterém obydlely expozici společně s vodnářkami pruhovanými. V přírodě užovky tygří osidlují lesy i louky blízké vodním plochám v Japonsku, Koreji a na východě Ruska a Číny.

"Užovka tygří je had, který nás překvapí celou řadou zvláštností, které bychom u ní nečekali, hodně se to točí kolem jedovatosti tohoto hada, která je vskutku netradiční," řekl Vojtěch Víta - odborný chovatel plazů.

Toxický je totiž nejen jejich vlastní jed, který vpravují do těla kořisti, ale současně díky své potravě v podobě ropuch přijímají do těla další toxiny, které umějí ukládat a využívat k sebeobraně. K tomu nám více prozradil odborný chovatel plazů.

"Normálně jedovatí hadi mají toxin, který mají v jedových žlázách na horní čelisti, který je vyústěn do rýhovaných zubů a slouží k lovu kořisti nebo k obraně, ten má tato užovka také. Má zadní jedové zuby, nicméně má ještě žlázy, do kterých ukládá jed ropuch, její kořisti a přebere jed ropuchy a uloží si ho v šíjových žlázách," řekl Vojtěch Víta - odborný chovatel plazů.

A ten následně používá právě v sebeobraně.

"Je to tedy druhý typ jedu, který může mít, ale nemusí. Chovatelsky je to užovka, která je v mnohém vcelku podobná naší dobře známé užovce obojkové, která žije v České republice, užovka obojková je náš nejhojnější had a tato užovka tygří je jí velmi podobná v mnoha aspektech," řekl Vojtěch Víta - odborný chovatel plazů.

Tak se na ně do pražské zoo přijďte podívat na vlastní oči a obrázek už si udělejte sami. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu