• Načítám...
>

Dílna Inspirace pomáhá handicapovaným

  • 16. prosince 2017,
  • 17:55,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Na Václavském náměstí v Praze kousek sv. Václavem je malý téměř nenápadný stánek, který nabízí ručně vyráběná mýdla, svíčky, textilní výrobky a celou řadu dalších věcí. Ano, jistě si říkáte, že takových stánků je teď o adventu po Praze bezpočet. Tento je však jiný, je to stánek s výrobky školní chráněné dílny Inspirace - nejstarší české Dívčí katolické střední školy.

Reklama

Školní chráněná dílna Inspirace nabízí pracovní uplatnění mladým handicapovaným ženám, poskytuje sociální začlenění prostřednictvím pravidelného kontaktu při práci, zlepšení ekonomické situace a v neposlední řadě i sociální služby školní pečovatelské agentury Křižovnické pečovatelské služby.

"Chráněná dílna Inspirace nabízí uplatnění, jednak profesní a také společenské a edukační, dívkám, které předtím studovaly v Dívčí katolické střední škole, nebo i ostatním děvčatům, které mají handicap. Pro nás je to velice přínosné tím, že ty dívky potom nachází nějaké další profesní uplatnění a nemusí doma čekat s invalidním důchodem, až jim ten důchod přijde a koukat do zdi," řekl Luboš Hošek, ředitel Dívčí katolické školy.

Dívčí katolická škola je dvouletá střední škola určená pro žákyně sociálně, zdravotně a mentálně znevýhodněné. Škola je jiná tím, že si žákyně samy uklízí, samy vaří, učí se jedna druhé porozumět a navzájem si pomáhají. Školní pečovatelé se přitom starají i o 30 seniorů v jejich domácnostech. Na této službě se podílejí i žákyně Dívčí školy v rámci povinných odborných praxí.

"Pro nás to má takový význam v tom, že bychom neexistovali bez účinné pomoci MČ Praha 1," řekl Luboš Hošek.

"Dívčí katolickou střední školu podporujeme samozřejmě v grantovém řízení - pečovatelská služba, kde se ty dívky učí. Potom i následně nabírá dalšího významu, že jejich absolventky během jak své praxe, tak i po absolvování té školy dochází na praxi a potom je zaměstnává naše Středisko sociálních služeb ve svých domovech s pečovatelskou službou," řekla Šárka Táborská, zastupitelka MČ Praha 1.

Chráněná dílna funguje nejen pro absolventky Dívčí katolické školy, které kvůli povaze svého handicapu nenaleznou uplatnění na trhu práce, ale přijímá i další mladé invalidní ženy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu