• Načítám...
>

Pražský orloj se začal opravovat

  • 8. ledna 2018,
  • 16:13,
  • PRAHA,
  • Jana Schillerová

Rekonstrukce pražského orloje právě začala. Stát bude 48 milionů korun bez daně. Pro Pražany i turisty to znamená, že národní památku z první poloviny 15. století několik měsíců neuvidí.

Reklama

Staroměstský orloj je jedna z nejvýznamnějších pražských památek se zastavil 8. ledna přesně v 9 hodin ráno. Celého půl roku bude mimo provoz kvůli plánované rekonstrukci.

anketa

"Je to samozřejmě práce, která se musí dělat velmi pečlivě, protože je to historický stroj. Budeme jí dělat postupně. První jdou pryč apoštolové, asi po 32 letech se dostanou zase ven z orloje, pak se začne rozebírat ty okolní mechanismy, točny apoštolů a úplně poslední se rozebere ten historický, gotický, středověký stroj," řekl Petr Skála, restaurátor.

Historický stroj projde několika úpravami. Jednou z nich je výměna řetězového pohonu.

"Budeme tam vracet ty původní lanové bubny, ozubená kola, která se dochovala v depozitáři. Vedle toho je tady celá řada restaurátorů, sochařů, malířů," řekl Petr Skála.

Jedinečná památka z roku 1410 dodnes měří babylónský a staročeský čas. Každou celou hodinu orloj oživí fascinující představení 12 apoštolů a pohyblivých soch, které ukončí zvuk zvonů na vrcholu věže. V minulosti několikrát hrozilo, že skončí ve starém železe. Naposledy v období 2. světové války, kdy byl zcela poničen. Poté byl znovu opraven a funguje dodnes.

Orloj by měl být po kompletní demontáži nahrazen velkoplošnou obrazovkou. Jednalo by se o náhradní řešení, aby návštěvníci nebyli o nevšední zážitek ochuzeni.

"Letos Česká republika slaví 100 let od vzniku samostatného státu a rekonstrukce Staroměstské radnice byla směřována k těmto oslavám. Proto orloj a všechny ty věci, které jsou viditelné a rekonstruují se, by měly být hotovy, než budou hlavní oslavy," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

Kromě orloje se v následujících měsících opraví i kaple Staroměstské radnice. Orloj se opět rozběhne začátkem letních prázdnin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu