• Načítám...
>

Na projekt EDWARD upozorňuje 17 andělů

  • 20. září 2018,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Ve středu 19. září se uskutečnil Evropský den bez úmrtí na silnici EDWARD. Jeho cílem bylo, aby v tento den na evropských silnicích nevyhasl ani jeden život a do budoucna došlo ke snížení počtu úmrtí a těžkých zranění při dopravních nehodách. Poprvé se letos k projektu přidala i Praha. V rámci projektu bylo nainstalováno na Karlově náměstí 17 andělů, kteří představují 17 mrtvých osob na silnici za loňský rok. Výstava potrvá až do listopadu.

Reklama

Praha se poprvé zapojila do projektu EDWARD, který je od roku 2016 součástí Evropského týdne mobility. 

"Autorem projektu EDWARD je evropská organizace TISPOL, která sdružuje policejní složky, které se zabývají bezpečností silničního provozu. Je to jedna z několika preventivních akcí. Organizace TISPOL pořádá i dopravně-bezpečnostní akce, které se ČR již několik let účastní," řekl Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie ČR. 

"EDWARD upozorňuje na ten cíl, aby alespoň jeden den v roce byl bez oběti na silnicích. Je to tedy cíl symbolický. Důležité ale je, že je to právě o vlastním postoji, takže upozorňuje na to, že máme začít u sebe," řekl Tomáš Neřold, tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR.

"Hlavní město Praha je velmi specifické svým provozem. Právě chodci tvoří tu drtivou část toho celkového počtu usmrcených. V loňském roce to bylo 17 usmrcených, z toho 11 chodců. V letošním roce, k dnešnímu dni, evidujeme už 24 usmrcených osob na území hl. m. Prahy," řekl Tomáš Lerch.

V rámci projektu byla také slavnostně zahájena veřejná výstava 17 andělů. 

"Do organizace této výstavy se zapojilo hl. m. Praha, MČ Praha 2, BESIP a v neposlední řadě také policie," řekla Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

"Smysl té výstavy je upozornit na bezpečnost dopravy. 17 andělů symbolizuje 17 obětí dopravních nehod v roce 2017," řekl Jaroslav Šolc, radní MČ Praha 2.

Výstava zaměřená na Evropský den bez úmrtí bude k vidění v jižní části Karlova náměstí až do 18. listopadu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu