• Načítám...
>

Výstava přibližuje textilní výtvarnici

  • 2. listopadu 2018,
  • 1:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V galerii studijního a dokumentačního centra Norbertov je nová výstava s názvem Božena Rothmayerová a Alice Masaryková svěřenkyně a mentor. Výstava vznikla ke stému výročí republiky a mimo jiné popisuje vzájemné vztahy mezi textilní výtvarnicí a dcerou prezidenta.

Reklama

Božena Rothmayerová byla emancipovaná žena, manželka známého architekta, který se podílel na přestavbě Pražského hradu a zároveň i žačka dcery prezidenta Masaryka Alice. I díky těmto spojením vznikl velice intimní vztah mezi oběma dámami.O tom všem pojednává nová výstava Muzea hlavního města Prahy. Toto přátelství totiž vyvrcholilo v zajímavou spolupráci.

"Ve formě úprav a doplnění o textilní doplňky interiéru jak Pražského hradu, tak dalších prezidentových sídel," řekla Maria Szadkowska, autorka výstavy.

Alice Masaryková byla jakousi mentorkou Boženy Rothmayerové , když právě dcera prezidenta vnášela do společnosti progresivní témata. Obě dámy si tak velice rozuměly, o čem svědčí i vzájemná korespondence.

"Uvidíte hlavně tu korespondenci mezi Boženou a Alicí. Jsou tady k vidění nádherné výšivky, které sbírala Alice Masaryková - hlavně moravské a slovenské," řekla Maria Szadkowska.

Na výstavě můžete vidět také kolekci oblečení Civilizovaná žena. Její autorkou je právě Božena Rothmayerová.

"Tato kolekce je naprosto převratná a já ji chápu jako veliký feministický krok, kdy Božena Rothmayerová oblékla české ženy do kalhot, zmenšila jim prádlo na minimum a přinesla do dámské módy řadu mužských prvků," řekla Tereza Hlinková, autorka kolekce Boženy Rothmayerové.

Ve výstavním a dokumentačním centru Norbertov můžete tuto výstavu navštívit až do 29. září 2019.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu