• Načítám...
>

Pražské letiště zavedlo kontroly proti ebole

Česko zavedlo jako třetí evropská země kontroly na mezinárodních letištích kvůli hrozbě eboly. Hlavním cílem bezpečnostních opatření je sběr informací o cestujících, kteří mohou být virem ohroženi. V Praze se kontroly týkají patnácti tisíc osob denně.

Reklama

Na pražském letišti začala platit ochranná opatření proti ebole, která vyhlásil hlavní hygienik. Ta se týkají zejména pasažérů, kteří přilétají z rizikových oblastí.

„Každý cestující obdrží příletovou kartu, kterou je povinen vyplnit. Na té kartě jsou základní informace, to znamená identifikační údaje cestujícího, číslo letu a údaj, který zaznamenává pobyt v té inkriminované oblasti, to znamená v Sierra Leone, Guineji a Libérii,” uvedla epidemioložka Zdeňka Jágrová.

Cestující, kteří v posledních dvaačtyřiceti dnech pobývali v ohrožených oblastech, jsou následně povinni dostavit se na pracoviště ochrany veřejného zdraví. Zde podstoupí pohovor, při kterém zdravotníci zjišují, kde konkrétně se pohybovali a čeho se v místě pobytu účastnili.

Pasažérům je také změřena teplota, prověří se jejich zdravotní stav a případné potíže. „Pokud je mít nebude, dostane kontakt na nejbližší hygienickou stanici a doporučení, aby sledoval svůj zdravotní stav. V případě, že bude mít potíže, vyhodnotí se míra rizika a pokud bude vysoké, odveze se stálou lékařskou službou na infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce, kde bude izolován,” vysvětlila Jágrová.

Ebola se přenáší tělesnými tekutinami a tak zdravotníkům na letišti větší nebezpečí nehrozí. „Samozřejmě máme ochranné oděvy a ústenku, kterou v případě potíží nasazujeme jak sobě, tak pacientovi,” doplnila Jágrová.

Pokud cestující odmítnou vyplnit formulář nebo se podrobit prohlídce, hrozí jim pokuta až deset tisíc korun. Z oblastí západní Afriky by ale mělo do konce roku přijet jen asi devět cestujících. Podobná opatření jako v Čechách už zavedla Kanada a Spojené státy, v Evropě pak Británie a Francie.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu