• Načítám...
>

Jaká bude energetická strategie ČR?

V pražském paláci Žofín se konalo fórum zaměřené na energetickou strategii České republiky. Diskuze se týkala i novely energetického zákona, která by měla přinést zásadní změny.

Reklama

Rozvoj a využití jadrných a uhelných zdrojů, prolomení těžebních limitů, ale i energetická budoucnost ČR. To byly hlavní témata Žofínského fóra, kterého se účastnil i náměstek Ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Šolc. Přímo náměstka jsme se tedy zeptali jaké změny přinese připravená novela energetického zákona.

“Přináší implementaci evropských předpisů. To je prvořadé, protože tady jsme vázání termínem do kdy ty předpisy zavedeme. Týká se to i změn cen za obnovitelné zdroje,” uvedl náměstek MPO Pavel Šolc.

Podle náměstka Šolce je potřeba správně nastavit energetický mix naší země a využít obnovitelné zdroje na maximum.

“Využití uhlí by mělo postupně klesat, nicméně ty přírodní zásoby je potřeba využít v rámci možností na maximum. Jádro by mělo sloužit jako doplněk pro výrobu elektřiny a plyn by měl zůstat jako výborný zdroj pro lokální topeniště,” uvedl náměstek MPO Pavel Šolc.

Podle prodejců energie je důležitá jasně stanovená energetická koncepce. Ta by měla zaručit garantovanou cenu energií koncovým zákazníkům.

“Protože ta ovlivňuje spoustu faktorů, řekněme i tu nákupní cenu. Takže pokud budeme tyto všechny faktory znát dokážeme díky koncepci lépe ceny předvídat a stanovovat,” uvedl ekonomický ředitel Europa Easy Enrgy a.s. Tomáš Křížek

Podle odborníků se zákazníci rapidního zdražování energií bát nemusí.

“Ceny pro rok 2015 byly sníženy jak na elektřině tak i na plynu poměrně razantním způsobem. Chtěli bychom tyto ceny pro koncového zákazníka i nadále držet,” prozradil ekonomický ředitel Europa Easy Enrgy a.s. Tomáš Křížek

Vliv na cenu energií bude mít i kurz měny. Může tak nastat situace jako z konce roku 2013, kdy cena energií stoupla o 10 až 15% v důsledku intervencí ČNB.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu