• Načítám...
>

K dostavbě D3 jsme zase blíž

Hejtmanky Středočeského a Jihočeského kraje spolu s představiteli Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic podepsali memorandum o spolupráci při výstavbě dálnice D3. A to v souvislosti se zahájením výstavby úseku Úsilné - Hodějovice, který bude sloužit zároveň jako obchvat Českých Budějovic.

Reklama

Zatímco v Jihočeském kraji pokračuje výstavba dálnice D3 uspokojivě, ve Středočeském kraji stavba stále vázne. 

"Z pohledu toho Středočeského kraje tam dálnice D3 je pouze v malém úseku 1,7 kilometru u Mezna. Těch důvodů může být samozřejmě hodně," řekl Jan Kroupa, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR. 

Jedním z nich je i tlak aktivistických sil.

"Já si myslím, že za tím jsou různí aktivisté. Já se zdráhám používat slova ekologie. Jim nejde o ekologii. Kdyby jim šlo o ekologii, tak se s nimi dohodneme," řekl Dan Ťok, ministr dopravy.

"Jsou samozřejmě problémy s různými aktivitami, které zpochybňují trasu, která je rozhodnutá," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Výstavba D3 ve Středočeském kraji čelí i tlaku na zvýšení úrovně procesu posuzování vlivu na životní prostředí, což by stavbu odsunulo o dlouhá léta.

"Původně neměla být velká EIA, teď je snaha o velkou, což my rozporujeme, protože tím by se to posunulo hodně daleko. V současné době už doprava ve středních Čechách kolabuje," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

Situace se nezlepší, dokud nebudou všechny stavby dokončeny. A to včetně Pražského okruhu. A podepsané memorandum by mělo pomoci. Zavazuje jednotlivé strany ke koordinaci činností a počítá s odborníky.

"Vzájemně se tam zavazujeme k tomu, že jednotlivé akce budeme dělat společně a budeme se snažit vycházet vstříc," řekl Jan Kroupa.

"My z politické úrovně, ale hlavně naši odborníci, protože je to o nich. Na základě toho memoranda se vytváří velmi úzká skupina odborníků," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová.

"Kteří nám řeknou co je potřeba tlačit, kde je nějaký problém," řekla Ivana Stráská, hejtmanka Jihočeského kraje.

Středočeský kraj nyní intenzivně pracuje na přípravných stavbách, na které dostal peníze se státního rozpočtu. Jde hlavně o komunikace a další stavby s budoucí dálnicí související. Uskutečnění těchto staveb tedy jasně definuje trasu i samotnou realizaci budoucí dálnice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu