• Načítám...
>

Hlásná Třebaň potřebuje lávku

Hlásná Třebaň shání peníze na novou lávku. Ta současná už má namále. A vzhledem k tomu, že jde o velmi frekventovaný přechod přes Berounku, přes který vede i cyklotrasa, nelze situaci řešit přívozem.

Reklama

Lávka v Hlásné Třebani má své nejlepší dny za sebou. Podepsal se na ní nejen zub času, ale i několikeré povodně.

"Nejhorší povodeň byla v roce 2002. I když je lávka stavěna na stoleté vodě, ta voda byla asi o 1,5 metru vyšší, takže konstrukcí procházela voda. Praskly nám pilíře, museli jsme lávku rekonstruovat a udržet ji v nějakém stavu tak, aby fungovala až do dnešních dnů. Ještě doufáme, že pár let fungovat bude, než se nám podaří postavit novou," řekl Vnislav Konvalinka, místostarosta obce Hlásná Třebaň.

Lávka navíc nemá zrovna předpisovou konstrukci. Je, s nadsázkou řečeno, slepovaná z různých dílů.

"Skládá se ze 3 částí. Ty 2 části jsou ještě starší, protože byly použity už ze stavby přehrady Slapy. Poslední část je z roku 1960," řekl Vnislav Konvalinka.

Nová lávka by ale stála asi 45 milionů korun. Obec má roční příjmy kolem 18 milionů. Vedení obce se tedy intenzivně snaží sehnat potřebnou částku jinde, což se trochu zkomplikovalo po jednom zásadním rozhodnutí.

"Jednali jsme se SFDI s tím, že když byla Berounka zařazena do splavných řek, byla možnost až 100% dotace, protože se jednalo o křížení dopravních cest. Berounka byla ale vyškrtnuta ze splavných řek, takže ta možnost 100% dotace nám padá. V současné době hledáme možnosti financování jak na Ministerstvu pro místní rozvoj, tak na Středočeském kraji bychom se chtěli poptat po možnostech financování a příspěvku na stavbu nové lávky," řekl Tomáš Snopek, starosta obce Hlásná Třebaň.

Hlásná Třebaň, stejně jako další obce ležící v údolí Berounky blízko Karlštejna, je velmi oblíbeným výletním místem. Zvlášť v sezóně se tu turistickému ruchu velmi daří. Možná právě to může obci nakonec pomoci peníze na novou lávku sehnat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu