• Načítám...
>

Břežany budou mít virtuální archeologii

Dolní Břežany dostaly dotaci na vytvoření virtuální archeologie. V katastru obce se totiž nacházejí pozůstatky největšího známého českého keltského oppida zvaného Závist. Tam budou mít turisté díky nové aplikaci možnost nahlédnout do dávné historie.

Reklama

Keltské oppidum takového rozsahu, jaké se nacházelo na území dnešních Dolních Břežan, nemá v Čechách obdoby. Jeho pozůstatky přitahují turisty jako magnet. A tak chce obec svým návštěvníkům nabídnout něco extra. Virtuální archeologii.

"Oni půjdou na Závist, budou mít aplikaci a prostřednictvím té aplikace budou mít jednotlivá stanoviště, na kterých se mohou zastavit a mohou si do prostoru promítnou jak vypadaly ty jednotlivé objekty, brány, akropole," řekla Lucie Vospělová, ved. odd. komunikace, kultury a volného času.

Už nyní se ale v Břežanech návštěvníci rozhodně nenudí. Obec dala dohromady multifunkční regionální informační centrum pro celé Dolnobřežansko.

"Vzniklo možná trochu proto, že byl dotační titul na informační centra a my jsme dlouho bádali nad tím, jak jednu z mála historických budov v Dolních Břežanech kvalitně opravit a vrátit svým využitím lidem. Takže informační centrum se nám hodilo do toho konceptu," řekl Věslav Michalik, starosta obce Dolní Břežany.

"Obec si řekla, že když má na svém katastru národní kulturní památku - keltské oppidum Závist - tak by bylo dobré, aby se o tom veřejnost dozvěděla, aby měla možnost seznámit se s historií a dozvědět se, jak největší keltské oppidum v Čechách vypadalo a jak se tam žilo," řekla Lucie Vospělová.

"Co je největším tahákem?"

"V rámci informačního centra jsme udělali muzejní expozici, která má klasické vitríny a takové záležitosti jako každé muzeum. Naším největším lákadlem je ale Závist cave. To je multimediální jeskyně, ve které promítáme 3D film o Závisti, který provede návštěvníky historií. Tak se seznámí s tím, jak se na Závisti dříve žilo," řekla Lucie Vospělová.

Dolní Břežany jsou přitažlivou turistickou destinací nejen kvůli historii. Důležitou roli hraje i současné výzkumné zázemí, které je vyhledávané vědci z celého světa.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu