• Načítám...
>

Význam vody ukazuje výstava v Mladé Boleslavi

Příběh vody a její klíčový význam pro život člověka v různých souvislostech. Na to upozorňuje výstava fotografií Voda a civilizace, která je k vidění v areálu Kliniky Dr. Pírka. Venkovní expozice ukazuje minulost, současnost a budoucnost životodárné tekutiny na dvaceti oboustranných panelech.

Reklama

Voda a civilizace. Tak se jmenuje venkovní výstava, kterou mohou zájemci vidět v areálu Klinika Dr. Pírka v Mladé Boleslavi. Expozice je koncipována tak, aby si lidé uvědomili, že současný stav, kdy máme dostatek vody, nebude věčný.

"Začínáme od starodávných civilizací, jdeme tisíce let před náš letopočet a ukazujeme si, že tyto civilizace vždy měly problém s vodou. A ten problém s vodou vyvolal nějaké změny. Zároveň potom si tady ukazujeme na některých panelech určité přírodní zákonitosti, jako je malý a velký oběh vody," řekl Petr Kubala, ředitel Povodí Vltava.

Výstava se jmenuje nejen zbytečnému plýtvání vody, ale i suchu a zadržování této cenné tekutiny naší krajině. 

"Každý Středočech velice dobře ví, že kromě jižní Moravy nebo Vysočiny je ta další velice postižená oblast dlouhodobou nepřízní a malými srážkami právě Středočeský kraj. Takže to, co všechno sucho může znamenat v dlouhodobých časových řadách i ve Středočeském kraji, tady také najdete," řekl Miroslav Bárta, kurátor výstavy.

O zajímavosti a důležitosti tohoto tématu svědčí i to, že na zahájení výstavy dorazili jak představitelé města, tak i náměstek ministra pro životní prostředí.

"My si uvědomujeme to, že sucho a správné nakládání s vodou je velký problém už asi 4 roky. Tak jsme byli rádi, že jsme se mohli stát partnerem, že jsme mohli tu výstavu podpořit," řekl Vladislav Smrž, náměstek ministra pro životní prostředí.

"My, ve spolupráci se Škoda Auto, jsme 80 tisíci přispěli na to, aby to tady takovým způsobem mohlo vypadat, takže věřím, že si odsud lidé odnesou nějaký kulturní zážitek a trochu budou vnímat to téma," řekl Jiří Bouška, náměstek primátora města Mladá Boleslav.

Venkovní expozice bude přístupná bezplatně do 2. ledna 2020. Organizátoři nabízejí i možnost komentované prohlídky. Tu si musí zájemci předem objednat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu